800
Dzisiaj kochani zapraszam Was na wspaniałe panini z awokado, boczkiem i kurczakiem. Pyszne, zapiekane panini, a jakie sycące! Na szybki obiad czy na kolację…Taką kanapką na ciepło można się naprawdę najeść.
A oto główny składnik panini, pszenne pieczywo z dodatkiem semoliny (mąka durum), upieczone na pszennym zakwasie, a więc znowu piekłam.
Panini to znane włoskie zapiekane kanapki. Można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie…
Przepis na pszenny chleb na pszennym zakwasie
Składniki:
na 8 podłużnych chlebków lub 16 bułek
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g semoliny (durum)
- 300 g pszenny zakwas
- 10 g drożdży, świeżych
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki melasy lub łyżka miodu
- 500 – 600 ml wody
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w 500 ml wody. Dodaj melasę i pszenny zakwas, a następnie obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Ja zawsze używam asystenta kuchennego najpierw na wolnych obrotach przez 5- 7 minut. Zagniatanie ręczne będzie więc nieco wydłużone.
- Teraz dodaj sól i resztę wody jeśli jest taka konieczność. Ciasto chlebowe musi być miękkie, lekko klejące, ale podczas wyrastania stake się ono bardzo elastyczne, na skutek pochłoniętej wody.
- Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj i pozostaw tak na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na osiem 200 gramowych chlebków lub szesnaście 100 gramowych bułek. Oprósz chleb mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Włącz piekarnik na termoobieg i 250ºC. Natnij chleb i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez 5 – 7 minut. Otwórz piekarnik raz podczas pieczenia, przewietrz przez chwilę i zamknij. Skórka chleba będzie dobrze wypieczona.
- Ostudż chleb na drucianej kratce.
Przepis na panini z awokado, boczkiem i kurczakiem
Składniki:
na 2 panini
- 2 podłużne chlebki
- 2 dojrzałe awokado
- kilka listków świeżej bazylii
- 100 g boczku
- 100 g kurczaka
- 4 plasterki tostowego sera
- 4 cienkie krążki czerwonej cebuli
- oliwa
Wykonanie:
- Przekrój chlebki wzdłuż na pół, posmaruj na wierzchu oliwą.
- Rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z pokrojoną bazylią.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Gotowy kurczak , u mnie z grilla pokrój w kostkę. Ułóż wszystkie składniki warstwami na kanapce, a na końcu przykryj cebulą i serem. Złóż panini i zapiecz w opiekaczu, piekarniku lub na grillowej patelni.
- Podawaj panini na ciepło.
Przepis dodaję do comiesięcznej listy Na zakwasie i na drożdżach.
12 komentarzy
wygląda obłędnie! w moją jutrzejszą podróż idealne! zabieram się do roboty ;)
Dzisiaj znowu je zrobiłam!
Uwielbiam śniadania na wytrawnie, wiec takie kanapki na pewno bym chętnie spróbowała:D
Dziękuję!
Taka kanapkę to chętnie bym zjadła o każdej porze dnia.
A proszę, proszę…
Boskie! Muszę to upiec :)
Bardzo polecam!
Od razu zaczęło mi burczeć w brzuchu;-)) Pycha!!!
No jak burczy w brzuchu… to dobry znak. Pozdrawiam
aż zgłodniałam ;)
No to dobrze działam…