Wczorajsze muffiny brownies już się skończyły, a dzisiaj upiekłam moje pierwsze blondies z czekoladą, czekoladowymi cukierkami, digestive… no chyba już wszystko wymieniłam.
Pyszne blondies z czekoldą, ciasto na niedzielę, do którego można dodać najbardziej ulubione słodycze. Muszę przyznać, że blondies trochę mi się spiekły. No cóż piekarnik piekarnikowi nierówny, ale ciacho i tak pycha! Następnym razem będę je piec krócej.
Przepis na blondies z czekoladą
Składniki:
na foremkę 18 cm x 25 cm
350 ml mąki
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
150 g masła miękkiego
100 ml cukru
1 łyżeczka waniliowego extraktu
1 jajko
100 g cukierków twix
100 g posiekanej czekolady
2 ciastka digestive, pokruszone
100 g czekoladowych kulek toffi
Masło utrzyj z cukrem i waniliowym extraktem, po czym dodaj jajko. Posiekaj wszystkie słodycze, a w osobnej misce przesiej mąkę z sodą. Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj na jednolitą masę. teraz dodaj słodycze i posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto jest gęste ale takie ma być. Dno foremki o wielkości 25 cm x 18 cm pokryj pergaminem i wyłóż ciasto, wygładź. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 20 – 25 minut. Piekłam 35 minut i było za długo.
4 komentarze
Może się troszkę spiekło, nie zmienia to faktu, że ja bym zjadła wszystkie Twoje wypieki :) zresztą, nie tylko wypieki :)
O dzękuję Pola , jak miło!
Nigdy nie jadłam blondies, upiekłabym od razu, ale teraz postanowiłam troszkę ograniczyć słodycze… Blondies nie zając… W przyszłości z pewnością wypróbuję!
O pewnie!Pozdrawiam serdecznie!