Bakłażan to fantastyczne warzywo, które mogę jeść codziennie. Bakłażana przyrządzam na różne sposoby. Gulasz mięsny z bakłażanem to tradycyjne perskie danie, które często gotuję. Robię sos do makaronu z bakłażanem lub przyrządzam faszerowany bakłażan i zapiekam.
Bakłażan znany też pod nazwą oberżyna to śliczne warzywo o ciemnofioletowej skórce, której broń boże nie obierajcie. W skórce zawsze jest najwięcej składników odżywczych. Jednak do dzisiejszej sałatki bakłażan z jogurtem po persku musiałam obrać go ze skórki, a właściwie wydrążyć. Dzisiejszy przepis to perska sałatka z grillowanego bakłażana zwana borani. Ta lekka sałatka to świetny dodatek do grilla, kebab kubide czy innego grillowanego mięsiwa. Jest łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna.
Bakłażan z jogurtem po persku
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 – 6 ząbków czosnku, ja nie żałuję czosnku
- 4 dl dobrego gęstego jogurtu greckiego
- sól do smaku
- mięta pieprzowa do przystrojenia
Wykonanie:
- Bakłażany nakłuj kilkakrotnie i ugrilluj w całości w piekarniku lub upiecz jeßli nie masz tej funkcji. Ja grillowałam na 275ºC przez 30 minut.
- Ugrillowany bakłażan ostudź, po czym przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, sól do smaku i wymieszaj.
2 komentarze
bardzo mi się podoba; zapisuję i zrobię
Dziekuje Iza!