Przystawki na grilla na gorąco i zimno

Sezon na grilla rozpoczęty. U nas wreszcie się ociepliło, więc od razu nastawiłam grill. Uwielbiam grillowane mięso z pysznymi przystawkami. Przystawki na grilla przyrządzam zarówno na ciepło jak i zimno. Grillowane warzywa świetnie smakują z hummusem. Fajnym pomysłem jest sposób podania przystawek. Grillowane warzywa układam na hummusie. Jest to moje ostatnie odkrycie. Jakie warzywa wybrać na grilla zależy od upodobań smakowych. U nas jest to zawsze kilka warzyw, które w jakiś sposób mogę połączyć w jedną całość. Może to być dressing, sos lub hummus.

Przystawki na grilla na ciepło

przystawki na grilla pieczone warzywa hummus codojedzenia

Idealne warzywa na grilla to szparagi, bataty i cukinia. Uwielbiam grzyby. W sezonie są to kurki…A propos kurek to dzisiaj w sklepie widziałam pierwsze kurki. Zdziwiłam się niesamowicie i zastanawiałam z jakiego kraju one przybyły. U nas co prawda padało niemało ale było stosunkowo zimno, a grzyby przecież nie lubią niskiej temperatury. Zamiast kurek wybrałam jednak shiitaki, które są niesamowicie smaczne i świetnie pasują do grillowanych warzyw.

wielkanocna sałatka przepis codojedzenia

Popularnym warzywem na grilla jest niewątpliwie cukinia. Grillowana cukinia w marynacie jest bardzo smaczna zwłaszcza posypana pokruszonym, słonym feta. Innymi warzywami, na które czekam niecierpliwie przez cały rok są szparagi i fasolka szparagowa. Bardzo lubię przyrządzać szparagi i łączyć je z innymi warzywami. Szparagi z kalafiorem lub szparagi z kaszą to pyszne przystawki na grilla na ciepło.

podpłomyki z zaatar

Poza tym na grilla piekę zawsze jakiś chleb jak podpłomyki z zaatar. Przy tak dużym bufecie przystawek nawet nie trzeba aż tyle mięsa czy ryb. Wszyscy zawsze są najedzeni i zadowoleni.

Przystawki na grilla na zimno

przepis na pesto pietruszkowe

Zaletą przystawek jest to, że można je przygotować wcześniej. Hummus miksuję zdecydowanie na kilka dni przed zaplanowanym grillem. Również inne dipy na zimno jak romesco czy dip z pieczonego bakłażana staram się przyrządzać wcześniej. To duża oszczędność czasu, zwłaszcza kiedy na grilla spodziewam się sporo gości. W mojej kuchni używam mnóstwo ziół. Mam latem własny ogródek z ziołami. Kupuję jedynie kolendrę, bo jakoś nie chce mi rosnąć .

broccomole_ przepis

Jedną z popularnych przystawek do grilla jest z pewnością pesto. Latem przyrządzam je z bazylii lub miksuję pesto pietruszkowe. Innym popularnym dipem jest feta z pistacjamitapenade i broccomole. Bardzo lubię warzywne dipy i zawsze przyrządzam je na grilla.Teraz czekam na kolejny słoneczny i ciepły dzień, aby znowu grillować w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Mam nadzieję, że lato w tym roku dopisze i znajdziecie na blogu niejedną fotorelację z moich kulinarnych poczynań.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *