Kurczak satay to pyszne danie pochodzące z azjatyckiej kuchni. Bardzo lubię delikatne szaszłyki z kurczaka marynowane w słodko kwaśnym sosie sojowym. Kurczak jest przez to bardzo aromatyczny, a zanurzony w orzechowym sosie smakuje odjazdowo.
Sos orzechowy to sos z dodatkiem arachidowego masła. Robię ten sos w różnych wersjach, a dzisiaj proponuję dosyć ostry sos, który świetnie pasuje do delikatnego kurczaka. Oczywiście to danie nie może się obyć bez surówki. Coleslaw w stylu azjatyckim wydawało mi się najbardziej harmonizujące z kurczakiem i sosem. Tradycyjne coleslaw przyrządza się z dymką. Objechałam dzisiaj pobliskie sklepiki i jakoś nie trafiłam na dymkę, więc użyłam poru.
Zauważyłam, że w kuchni azjatyckiej podaje się do grillowanych mięs surową cebulę jako przystawkę. Aby nie płakać nad tak pięknym daniem należy pokrojoną cebulę namoczyć w zimnej wodzie. Tak zawsze robi mój mąż, kiedy grilluje kebab.
I jeszcze kolendra….Jest ona nieodzownym składnikiem azjatyckiej kuchni. Nie wszyscy przepadają za kolendra, a ja ją po prostu uwielbiam!
Kurczak satay
6 porcji
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
100 ml jasnego sosu sojowego, u mnie tajski
2 łyżki płynnego miodu
2 – 3 łyżki soku z limonki
Podziel piersi kurczaka na małe kawałki w poprzek włókien mięśniowych. Wymieszaj soję z miodem, soją i sokiem z limonki. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Marynuj kurczaka przez 2 godziny. W tym czasie namocz w wodzie bambusowe patyczki. Nadziej zamarynowane mięso na patyczki i ugrilluj na rozgrzanym grillu.
Sos orzechowy satay
150 ml arachidowego masła
300 ml kokosowego mleka
2 czerwone chili
1 mała cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 – 3 łyżki sosu sojowego, ciemnego do smaku
5 łyżek posiekanych arachidowych orzechów, u mnie prażone
kolendra do przystrojenia
Pokrój cebulę, czosnek i oczyszczone chili. Zeszklij na oleju, po czym dodaj masło arachidowe, kokosowe mleko i soję. Gotuj sos przez 5 minut. Zmiksuj i dopraw soją i sokiem z limonki, a następnie wymieszaj z częścią orzechów arachidowych, grubo pokrojonych. Posyp posiekaną kolendrą i resztą orzechów.
Coleslaw po azjatycku
300 g białej kapusty, cienko pokrojonej
1 chili, czerwone, drobno pokrojone
3 łyżki posiekanej kolendry
10 cm pora
1 łyżka jasnej soi
1 łyżka ryżowego octu
1 łyżeczka soku z limonki
Wszystkie składniki wymieszaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj dressing i polej nim surówkę przed podaniem. Coleslaw powinna być chrupiąca.
Podaj ciepłe szaszłyki z kurczaka z coleslaw, ciepłym orzechowym sosem, czerwoną cebulą, limonką i ziemnymi orzeszkami. Dla bardzo głodnych proponuję biały ryż ugotowany na sypko. Smacznego!
1 Komentarz
idealne danie jak dla mnie