Klopsiki z mielonego kurczaka z cukinią to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom mięsa. Jednakże, przygotowanie farszu z mielonego mięsa z kurczaka wymaga specjalnego podejścia. Ze względu na jego rzadką konsystencję, trudno jest uformować z niego okrągłe klopsiki, dlatego moje klopsiki mają płaski kształt. Możliwe, że zastanawiacie się, dlaczego nie dodaję do farszu tartej bułki, aby ułatwić formowanie klopsików.
Po pierwsze, tarta bułka dla mnie jest niepotrzebnym źródłem węglowodanów o niskiej wartości odżywczej. Po drugie, zbyt gęsty farsz może sprawić, że klopsiki będą zbyt suche. Aby uniknąć takiej sytuacji, zamiast tartej bułki, dodaję startą cukinię. Dzięki temu klopsiki są miękkie i soczyste, a cukinia dodaje im niepowtarzalnego smaku. Polecam wypróbować tę wersję klopsików z kurczaka, na pewno nie pożałujecie!
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na klopsiki z mielonego kurczaka z użyciem różnych dodatków. Pyszne klopsiki na obiad można przyrządzić dodając do farszu zielony groszek i feta. Innym prostym sposobem na miękkie klopsiki jest dodanie śmietany do farszu jak w przepisie na klopsiki w sosie pomidorowym.
Klopsiki z mielonego kurczaka
około 20 sztuk
Składniki:
500 g mielonego z kurczaka
1 cukinia średniej wielkości
½ łyżeczki soli czosnkowej
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka kurkumy
masło do smażenia
Chili sos
200 g greckiego jogurtu
1 łyżka pasty z czerwonej chili
Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wymieszać cukinię z mięsem, solą i przyprawami. Formować płaskie klopsiki i smażyć na rozgrzanym maśle. Wymieszać jogurt z pastą z czerwonej chili i podać do klopsików. Smacznego!