Jak obiecałam wczoraj dzisiaj drugie danie z nadzieniem z resztek obiadowych, a mianowicie krokiety z kurczakiem, kaszą gryczaną i boćwiną. Krokiety uwielbia cała rodzina, wiec po nich już ani śladu. Krokiety usmażyłam na obiad, a moje dzieci niepocieszone jeszcze pałaszowały je na kolacje. Moje plany o gotowym, jutrzejszym obiedzie niestety rozpadły się. Ale coś tam wymyślę…
Do zrobienia krokietów potrzebne są naleśniki no i oczywiście smaczne nadzienie. Najczęściej panieruje naleśniki w tartej bułce i jajku, wtedy są takie fajne, lekko chrupiące. Krokiety jemy z ketchupem, ale dzisiaj zrobiłam pyszny dressing z jogurtu, majonezu i czosnku. Było po prostu pysznie!
Przepis na krokiety z kurczakiem, kaszą gryczaną i boćwiną
Składniki:
na 12 krokietów
Ciasto na naleśniki
- 300 ml maki
- 600 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki stopionego masła
Dressing czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml jogurtu greckiego, gęstego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka, drobno posiekanych ziół prowansalskich
- sol do smaku
Panierka
- 3 jajka
- 200 ml tartej bułki
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Usmaż 12 naleśników. Na środku ułóż porcje nadzienia, zwiń brzegi do środka i zawiń raz.
- Zanurz naleśniki w jajku, obtocz w bułce i smaż na zloty kolor, powoli aby się za bardzo nie zrumieniły, a środku były gorące.
- Przygotuj dressing czosnkowy. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj jogurt majonez i zioła, dopraw solą.
6 komentarzy
Krokiety w każdej postaci- ale z kaszą jeszcze nie próbowałam:)
Lubie eksperymentować
Świetny przepis!! Przynajmniej wykorzysta się resztki jedzenia :P :)
No właśnie!My point!
Ja mam szczęście, bo mam słonce w kuchni cały dzień!
rewelacyjne!