Dzisiaj na ostro! W menu meksykańska zapiekanka z czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło, zup, na śniadanie, do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu.
Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa i kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski kmin i kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących przypraw jest niesamowitych. Chyba się domyślacie, że taka zapiekanka jest niepowtarzalna w smaku
Meksykańska zapiekanka z quinoa
Składniki:
4 – 5 porcji
160 g białej quinoa (komosa ryżowa)
500 g kurczaka, u mnie odfiletowane udka
100 g czarnej fasoli
1 cebula
4 ząbki czosnku
½ l buljong z kurczaka
1 łyżka pomidorowego przecieru
1½ łyżeczki sambal oelek
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oleju
2 łyżeczki nasion rzymskiego kminu
1 łyżeczka nasion kolęndry
1 łyżeczka płatków wędzonej chili
100 g sera cheddar, utartego
100 g papryki, w różnych kolorach
szczypiorek do popisania
tortilla do podania
Czarną fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień ugotuj fasolę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Wypłucz komosę ryżową w zimnej wodzie, pocierając nasiona między palcami. Wysyp quinoa na żaroodporne naczynie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do naczynia. Pokrój mięso kurczaka na małe kawałki i zrumień na oleju. Zrumień przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z płatkami chili. Przyprawy, kurczaka i fasolę dodaj do quinoa i cebuli i wymieszaj. Do gorącego bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez około 35 minut. Pokrój paprykę w paski i ułóż na zapiekance. Posyp cheddarem i zapiecz przez 5 minut.
9 komentarzy
Postaram sie coś upichcić bo quinoa często gości w mojej kuchni :-)
Twoja zapiekanka wygląda bardzo kusząco :-)
A jakieś podsumowanie września będzie czy nie robisz podsumowań?
Oto i moja propozycja http://doowa.blogspot.com/2015/10/potrawka-z-soczewicy-i-quinoa.html#more
Fajnie, że gotujesz z quinoa. Samo zdrowie!
Gosiu twoja zapiekanka mnie po prostu zachwyciła :-)
Dziękuję Marzenko. Zapraszam do wspólnego gotowania.
Proponuję taką zupę
Idealna!
http://czerwieniblekit.blox.pl/2015/10/Zupa-z-dyni-ciecierzycy-i-quinoa.html