Szybki sos z kurczaka i batata…Super smaczny obiad dla moich milusińskich! Zawsze twierdzę, że z kurczaka można wyczarować prawdziwe cuda. Szybki sos z kurczaka i batatów jest jego przykładem. Wczoraj piekłam kolejne tortille i tak podczas pieczenia myślałam sobie czym ja je nadzieję. Wpadłam na pomysł ugotować sos z kurczaka. U mnie świeży kurczak w lodówce zawsze się znajdzie! Bataty też wciąż ostatnio przyrządzam. Świetna alternatywa do tradycyjnych ziemniaków. Choć zwane z angielskiego sweet potatoes to tak naprawdę z ziemniakami nie mają nic wspólnego. Uwielbiam to warzywo i cieszę się, że mogłam je przedstawić w tej potrawie. Szybki sos z kurczaka to bogaty w różnorodne składniki sos, a jakże.
Znajdziecie tutaj migdałowe masło, kajeński pieprz, cynamon, a nawet kakao. Myślicie, oszalała kobieta! O nie! Sos jest przepyszny! Do odważnych świat należy, a ja do nich z pewnością się zaliczam. Szybki sos z kurczaka jest niepowtarzalny w smaku zresztą jak moja kuchnia. Rzadko kiedy gotuję to samą potrawę dwa razy w miesiącu, albo jeszcze rzadziej. Mam tyle przepisów, które krążą mi po głowie…Co i rusz jemy coś nowego tak jak dzisiaj! Szybki sos z kurczaka polecam bez wahania! A jeśli macie ochotę nadziać nim tortille to przyrządźcie domowe z tego przepisu.
Szybki sos z kurczaka
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 opakowanie taco przyprawy
1 duży batat, ok. 300 g
2 łyżki masła
1 suszone ancho chili
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
3 łyżki migdałowego masła
200 ml bulionu z kurczaka
1 czosnek solo
1 czerwona cebula
pęczek świeżej kolendry
Dodatkowo
zielone chili
sałata
orzechy cashew
creme fraiche
sól do smaku
Potnij kurczaka na cienkie kawałki. Pokrój cebulę w kostkę. Wymieszaj z przyprawą taco i olejem. Odstaw do zamarynowania na godzinę. Bataty i czosnek upiecz w piekarniku. Łyżką wydrąż miękki miąższ, wyciśnij czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj rozgniecione bataty i czosnek. Upraż kmin na suchej patelni i wraz anchio zgnieć w moździerzu. Dodaj do batatów. Wlej bulion, pomidory. Dodaj masło migdałowe, resztę przypraw i gotuj sos przez 10 minut. Zrumień kurczaka wraz z cebulą i dodaj do sosu. Gotuj przez 15 minut. Przypraw sos kolendrą.
To danie podałam w tortilla. Można również ugotować ryż. Ułóż porcję sałaty na tortilla, a na niej sos z kurczaka, kawałki awokado i łyżkę creme fraiche. Całość posyp kolendrą, prażonymi cashew i chili.
6 komentarzy
Kocham takie orientalne potrawy. :)
I jeszcze ten maślany smak nerkowców <3 Wspaniałe połączenie smaków <3
Ale to przepysznie wygląda, wow! Na pewno zrobię, a może i już jutro, kto wie! Pozdrawiam
Pozdrawiam!
fajne to całe danie i jak pysznie wygląda
Zawsze trochę inaczej!