421
Ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Latwy do zrobienia z produktów ogólnie dostępnych na polskim rynku. Smaczna zapiekanka z kurczaka z mozzarella i parmesanem, dodatkowo zapieczona z drobno pokrojonymi grzankami.
Do grzanek możesz wykorzystać czerstwy chleb. Pokrój kromki chleba w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem czosnku. Grzanki muszą byc dość suche i chrupiące.
Przepis: zapiekanka z kurczaka z mozzarella
Składniki:
5 -6 porcji
- 1 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka płatków chili
- 5 piersi z kurczaka, średnie wielkości
- garść liści bazylii
- 200 g sera mozzarella
- 40 g parmezan, drobno startego
- 100 g drobnych grzanek o smaku czosnkowym
Sos pomidorowy
- 5 dl pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Podziel kurczaka na cieńsze plasterki. Dopraw solą, czosnkiem i płatkami chili. Podsmaż kurczaka na gorącej patelni, na złoty kolor i ułóż na dnie żaroodpornego naczynia.
- Przygotuj sos pomidorowy
- Pokrój w kostkę szalotki i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory i bazylię. Zagotuj sos i zmiksuj.
- Polej sosem kurczaka, a następnie posyp zapiekankę startym parmezanem połową startej mozzarella.
- Nastepnie posyp zapiekanke grzankami, a na koncu reszta parmesanu i mozzarella.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 200 ° C (termoobieg) i zapiekaj przez 20 minut.