Uwielbiam surfować, bo zawsze znajdę informacje, które poszukuję. Niedawno wystukałam ciasto zebra , a tu wyskoczyło mi 141 tysięcy odsłon. Nie myślałam, że to pyszne ciasto ktoś w ogóle jeszcze pamięta. Moja mama zawsze je robiła.
Po raz pierwszy upiekłam zebrę sama i dołączam przepis do google statystyki, jako 140001 może…
Przepis na ciasto ucierane zebra
Składniki:
na 20 porcji
- 5 ½ dl mąki + 3 łyżki
- 3 łyżki kakao
- 3 dl cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 2 dl oleju (nie oliwy z oliwek)
- 2 dl coca cola lub innego napoju gazowanego
Lukier i polewa czekoladowa
- 3 dl cukier puder
- 3 łyżki soku pomarańczoweg
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
- Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę.
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tylko łyżką.
- Dodaj oleju, a potem napój.
- Rozdziel ciasto do dwóch misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę.
- Wyłóż okrągłą formę papierem do pieczenia. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe.
- Piecz ciasto w piekarniku 160 ° C (termoobieg), około 45 minut.
- Utrzyj cukier puder i sok pomarańczowy. Rozpuść czekoladę.
- Posmaruj ciasto lukrem, niech zastygnie. Potem udekoruj ciasto pomadą czekoladową.
11 komentarzy
moja mama jak je zrobiła to wyszło jej mało „zebrowe”… od tamtej pory jakoś nie zdarzyło nam się zrobić teggo ciasta ponownie ;P
zgadza się jest pyszne! u mnie czeka w kolejce na wpis :)))
Ale łaciate cudeńko:)
To ciasto wyglada bardzo efektownie
Bardzo efektowne ciasto, wygląda pięknie i pysznie :)
Jaki wymiar formy (średnica) będzie najlepszy dla takiej ilości ciasta? Na zdjęciu wygląda cudownie, na myśl o pomadzie czekoladowej cieknie mi ślinka! ;D
Foremka okragla jak na biszkopt o srednicy 25 cm.
Chciałabym się jeszcze spytać czy te ciasto nie jest przypadkiem mocno słodkie. Zamierzam je upiec w sobotę ale mam wątpliwości czy nie zmniejszyć porcji cukru. Chcę je podać dla osób, które lubią słodkości ale… no właśnie nie za mocno słodkie… nie chce by mnie zlinczowali. ;D
To jest kwestia smaku. Jeżeli zrobisz ciasto z polewą i lukrem będzie jeszcze bardziej słodkie . Zawsze można posypać cukrem pudrem lub zrobic polewę z gorzkiej czekolady. Ale dla mnie samo ciasto jest zdecydowanie w sam raz słodkie nawet z polewa. Jadłam słodsze. Udanego pieczenia!
Co to jest dl w przepisie?
Decylitr, 1 dl to 100 ml