558
Sobota! Czas pomyśleć jakie ciasto upiec na niedzielę. Dzisiaj proponuję krajankę cytrynowo jogurtową z kruszonką. Ostatnio naszła mnie chęć na cytrynowe słodkości. To cytrynowe ciasto w pełni mnie zadowoliło. Mocno cytrynowe w smaku, bardzo aromatyczne i wilgotne.
Krajanka cytrynowa jogurtowa z kruszonką
Składniki:
foremka prostokątna 20 cm x 30 cm
Ciasto ucierane
- 225 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 ml oleju
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1 jajko
- 125 g jogurtu , gęstego typu greckiego
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Masa Jogurtowa
- 250 g greckiego jogurtu, gęsty
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka
- 80 g mąki
- 50 g cukru
- 2 czubate łyżki zimnego masła
Wykonanie:
- Utrzyj jajko z cukrem,wanilią, sokiem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Dodaj po kolei olej i jogurt cały czas ucierając.
- Przesiej mąkę, proszek i sodę i dodaj do mokrej masy delikatnie mieszając. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj powierzchnię.
- Ubij jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i jajkiem i rozprowadź po pierwszej warstwie ciasta.
- Zrób kruszonkę z podanych składników i pokrusz na wierzchu ciasta.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez około 35- 40 minut.
Ostudzone ciasto można polukrować cytrynowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. To ciasto jest bardzo orzeźwiające akurat dla smakoszy cytrynowych wypieków. Polecam przy okazji babkę cytrynową, również bardzo orzeźwiająca.
5 komentarzy
Mniam, wygląda pysznie :)
cytrynowe to moje ulubione wypieki
Super taka krajanka! Zapisuję, na pewno zrobię :)
Fahne, orzeźwiające ciacho!
Cudowne ,zrobię na 100 procent!.