Sobota! Czas pomyśleć jakie ciasto upiec na niedzielę. Dzisiaj proponuję krajankę cytrynowo jogurtową z kruszonką. Ostatnio naszła mnie chęć na cytrynowe słodkości. To cytrynowe ciasto w pełni mnie zadowoliło. Mocno cytrynowe w smaku, bardzo aromatyczne i wilgotne.
Krajanka cytrynowa jogurtowa z kruszonką
Składniki:
foremka prostokątna 20 cm x 30 cm
Ciasto ucierane
- 225 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 ml oleju
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1 jajko
- 125 g jogurtu , gęstego typu greckiego
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Masa Jogurtowa
- 250 g greckiego jogurtu, gęsty
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka
- 80 g mąki
- 50 g cukru
- 2 czubate łyżki zimnego masła
Wykonanie:
- Utrzyj jajko z cukrem,wanilią, sokiem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Dodaj po kolei olej i jogurt cały czas ucierając.
- Przesiej mąkę, proszek i sodę i dodaj do mokrej masy delikatnie mieszając. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj powierzchnię.
- Ubij jogurt z cukrem, sokiem z cytryny i jajkiem i rozprowadź po pierwszej warstwie ciasta.
- Zrób kruszonkę z podanych składników i pokrusz na wierzchu ciasta.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez około 35- 40 minut.
Ostudzone ciasto można polukrować cytrynowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. To ciasto jest bardzo orzeźwiające akurat dla smakoszy cytrynowych wypieków. Polecam przy okazji babkę cytrynową, również bardzo orzeźwiająca.
Mniam, wygląda pysznie :)
cytrynowe to moje ulubione wypieki
Super taka krajanka! Zapisuję, na pewno zrobię :)
Fahne, orzeźwiające ciacho!
Cudowne ,zrobię na 100 procent!.