Lubicie ciasto marchewkowe? Moje marzenie to krajanka marchewkowa z kremem jogurtowym. To bardzo delikatne ciasto, przypominające biszkopt. Jest puszyste i można je zwijać w roladę, jeśli upieczemy je jako cienki placek. Rolada marchewkowa z kremem to jedno z moich ulubionych ciast. Ale warto wspomnieć, że krajanka marchewkowa jest również pyszna.
Ciasto marchewkowe jest słodkie i pachnie intensywnie cynamonem. Dlatego postanowiłam je przełożyć kremem na bazie jogurtu, który dodatkowo nadaje mu lekko kwaśny smak. Do kremu dodałam również czerwoną borówkę. Na wierzchu posypałam ciasto pokruszonymi pistacjami i białą czekoladą. Krem jogurtowy zagęściłam trochę żelatyną i bitą śmietaną.
Uwielbiam takie delikatne, nieprzesłodzone ciasta. Idealne do niedzielnej kawki! Polecam przepis do wypróbowania. Jeśli jesteście fanami ciasta marchewkowego, to z pewnością spodoba Wam się również ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym, którego często piekę na Wielkanoc.
Czasami dodaję orzechy do ciasta marchewkowego. Najczęściej są to orzechy pekan. Ponieważ ciasto jest bardzo słodkie, warto dodać do niego coś kwaśnego, jak suszoną żurawinę.
Krajanka marchewkowa
16 porcji
Składniki:
Biszkopt marchewkowy
2 jajka
150 cukru
150 g pszennej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
50 ml oleju
120 g marchewki
Krem jogurtowy
1 l jogurtu waniliowego
200 ml śmietanki kremówki, 36% tł.
7 listków żelatyny
50 g cukru
100 g czerwonej borówki mrożonej
Do dekoracji
3 łyżki pokruszonych pistacji
5 kostek białej czekolady
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć żelatynę z wody i lekko podgrzać do rozpuszczenia. Zmiksować śmietankę na gęstość kwaśnej śmietanki, po czym dodać jogurt, cukier i zmiksować. Następnie wlać żelatynę podczas miksowania na wysokich obrotach. Wlewać żelatynę powoli i uważać, aby nie porobiły się grudki.
Na koniec wsypać mrożoną borówkę i wymieszać z kremem.
Zmiksować jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Następnie wlać olej i krótko zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać.
Nastawić piekarnik na 200ºC. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto na placek o grubości 1 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 8 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oderwać papier do pieczenia i ostudzić na metalowej kratce.
Przekroić ciasto na dwa placki. Ułożyć pierwszy placek w dopasowanej formie lub metalowej obręczy i wylać połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, a na wierzch wylać resztę kremu. Przykryć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Krem szybko ścina się, ponieważ dodałam zamrożone borówki. Schłodzone ciasto posypać pistacjami i startą czekoladą. Pokroić ciasto na 16 kawałków. Smacznego!