Znowu mi się uchowały jakieś mocno dojrzałe banany, więc wpadłam na pomysł upieczenia kolejnego ciasta bananowego. Wybór padł na ciasto z bananami z kawą. To ucierane ciasto wyszło jak zwykle bardzo wilgotne i puszyste. Wilgotność ciasta to oczywiście zaleta bananów.
Bardzo lubię ciasto z bananami. Oprócz tego, że ciasto jest mocno wilgotne to również bardzo aromatyczne. Tym razem do ciasta bananowego dodałam parzoną kawę. Banany i kawa to super kombi.
Puszyste ciasto z bananami i kawą
12 porcji
Składniki:
80 g masła, miękkiego
150 g cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
2 banany średniej wielkości
50 ml filiżanki kawy, schłodzonej
cukier puder do posypania
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez chwilke, az masa bedzie biala i puszysta. Przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj z masą maślaną za pomocą łyżki. Rozgnieć banany widelcem i dodaj do masy. Na końcu dodaj zimną kawę.
Piecz ciasto bananowe w dolnej części piekarnika w temperaturze 160°C (termoobieg), 40-45 min. Ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
7 komentarzy
Mięciutkie, wilgotne w środku.. pachnące kawą.. na dodatek z bananami.. czego chcieć więcej? Nic po za kawałkiem takiego pysznego ciasta:)
Wygląda na bardzo puszyste! Piękne zdjęcia!
babka jest bardzo latwa w wykonaniu a do tego pyszna nawet na drugi dzien
wygląda mi na wilgotną:) a własnie takie ciacha lubię najbardziej
To połączenie musi bardzo dobrze smakować :)
Hm… ale jakiej kawy? w sensie rozpustnej, parzonej? jaka ma być, żeby było dobrze? i w dl? oryginalnie ale mało czytelnie. Pozdrawiam.
Zimna kawa parzona, ja pijam rozpuszczalna lub expresso, wiec używam jednej z nich. A dl to decylitry, czyli 1 dl to 100 ml. Sorry ale szklanka to nie miarka dla mnie! Zerknij tu https://codojedzenia.pl/przydatne/
Pozdrawiam serdecznie