Znowu mi sie uchowały jakies przedojrzałe banany, wiec wpadłam na pomysł upieczenia kolejnego ciasta bananowego, ale tym razem z dodatkiem kawy. To ucierane ciasto wyszło jak zwykle bardzo wilgotne i puszyste.
Przepis na puszyste ciasto z bananami i dodatkiem kawy
Składniki:
na 12 porcji
- 80 g masła, miękkiego
- 1 ½ dl cukru
- 3 dl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 średnie banany
- ¼ filiżanki kawy, zimny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez chwilke, az masa bedzie biala i puszysta.
- Przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj z masa maslaną za pomoca lyzki.
- Rozgnieć banany widelcem i dodaj do masy.
- Na koncu dodaj zimną kawę.
- Piecz ciasto bananowe w dolnej czesci piekarnika w temperaturze 160 ° C (termoobieg), 40-45 min.
- Ostudz ciasto i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
7 komentarzy
Mięciutkie, wilgotne w środku.. pachnące kawą.. na dodatek z bananami.. czego chcieć więcej? Nic po za kawałkiem takiego pysznego ciasta:)
Wygląda na bardzo puszyste! Piękne zdjęcia!
babka jest bardzo latwa w wykonaniu a do tego pyszna nawet na drugi dzien
wygląda mi na wilgotną:) a własnie takie ciacha lubię najbardziej
To połączenie musi bardzo dobrze smakować :)
Hm… ale jakiej kawy? w sensie rozpustnej, parzonej? jaka ma być, żeby było dobrze? i w dl? oryginalnie ale mało czytelnie. Pozdrawiam.
Zimna kawa parzona, ja pijam rozpuszczalna lub expresso, wiec używam jednej z nich. A dl to decylitry, czyli 1 dl to 100 ml. Sorry ale szklanka to nie miarka dla mnie! Zerknij tu https://codojedzenia.pl/przydatne/
Pozdrawiam serdecznie