Ciasto tosca z gruszkami to ciasto ucierane z nutą migdałową. Ciasto ucierane można upiec praktycznie z każdym owocem. Przetestowałam wiele przepisów na ciasto ucierane z owocami i dzisiaj dołączam do listy kolejne ciasto z gruszkami. Małżonek zafundował mi koszyk mocno dojrzałych gruszek, które jakoś musiałam wykorzystać.
Lubię gruszki w przepisach, ponieważ pasują zarówno do deserów na słodko jak i słonych przystawek. Pieczone gruszki czy gruszki w zalewie szafranowej to również świetny dodatek do lodów.
Ciasto tosca
Na pierwszy rzut wybrałam ciasto tosca. To ciasto to proste ciasto ucierane z gruszkami, które pokrywa się pierzynka migdałowa zwana tosca. To nic innego jak masa migdałowa wymieszana z cukrem, golden syropem i roztopionym masłem, która podczas pieczenia pięknie się karmelizuje, jest chrupiąca i lekko ciągnąca.
Tosca można przyrządzić na wiele sposobów, ale zawsze jest masło, golden syrop lub cukier i jakieś orzechy lub wiórki kokosowe. Najpierw trzeba rozpuścić cukier z masłem, a na koniec dodać orzechy i tosca jest gotowa. Potem ciasto należy pokryć masą i piec.
Podczas pieczenia tworzy się magia. Tosca staje się chrupiąca i ciągnąca. Karmelizowany cukier delikatnie łączy się z orzechami. W tym przepisie wykorzystałam zmielone migdały i migdały pokrojone w słupki. To właśnie te różnorodne tekstury sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, aromatyczne nuty orzechowe uniosą się po całej kuchni, zapraszając do degustacji.
Każdy kawałek tosca to harmonijne połączenie słodyczy, chrupkości i delikatnego posmaku karmelu. Gdy przebijesz się widelcem przez chrupiącą warstwę tosca, uwalni się nuta migdałowej przyjemności, która rozpływa się na języku wraz z subtelnym smakiem karmelu. Możesz sobie wyobrazić ten smak?
Ciasto ucierane z gruszkami
Lubię ciasta z owocami. Gruszki świetnie pasują do wypieków i deserów. Można je zapiec w całości jak to zrobiłam w przepisie na ciasto ucierane z gruszkami czy ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami. Nie potrzeba wielu składników aby upiec proste i smaczne ciasto z dodatkiem soczystych gruszek. Nawet tarte tatin można upiec z gruszkami!
Przekonałam Was do ciasta z gruszkami? Spróbujcie choć jednego z przepisów, które Wam tu zaproponowałam. Ciasto tosca z migdałami jest warte grzechu!
Składniki:
Ciasto ucierane
150 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki waniliowego ekstraku
50 g cukru trzcinowego
2 jajka
225 mąki pszennej
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku
4 dojrzałe gruszki, średniej wielkości
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
Tosca migdałowa
80 g mąki migdałowej
30 g masła
2 łyżki golden syropu
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki sparzonych migdałów, pokrojonych w słupki
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180ºC - podgrzewanie góra - dół. Masło rozpuścić w rondelku i lekko przestudzić.
- Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, po czym wlewać małym strumieniem przestudzone masło cały czas miksując
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z kardamonem. Dodać do masy maślano jajecznej na przemian z mlekiem i delikatnie wymieszać.
- Okrągłą formę o średnicy 23 cm, wyłożonyć papierem do pieczenia. Brzegi formy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub mąką. Na dno formy wyłożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć ćwiartki gruszek.
- W rondelku rozpuścić masło z syropem i cukrem. Dodać zmielone migdały i wymieszać. Rozprowadzić tosca na wierzchu ciasta. Na koniec posypać migdałami.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut. Przykryć ciasto aluminiową folią, jeśli za szybko się rumieni. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i ostudzić w formie. Podać z lodami lub bitą śmietaną z borówką. Smacznego!