To ucierane ciasto robi się bardzo szybko, jest bardzo wilgotne i smakuje tak jak się nazywa truskawkami i migdałami.
Większość truskawek zjedliśmy prosto z krzaczków ale te które ocalały wykorzystałam właśnie do wypieku tego ciasta.
Przepis na ciasto ucierane z truskawkami i migdałami
Składniki:
16 porcji
- 500 g świeżych truskawek
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
- Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia.
- Ubij masło z cukrem i wanilią na puszystą mase. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym jajku.
- Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką, po czym wylej ciasto do tak przygotowanej formy.
- Uloz na wierzchu świeże truskawki i posyp je migdałowymi platkami.
- Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C (termoobieg), około 40 minut.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
3 komentarze
ucierane ciasto; najlepsze! :-)
lubię takie ciasta a tą truskawkę z pierwszego zdjęcia to bym chetnie zjadła ;)))
Alez prosze cie bardzo!