Miałam upiec ciasto bananowe na niedzielę, ale okazało się, ze nie mam aż tyle bananów. Wymyśliłam sobie za to przepis na ciasto z jabłkami i kokosem. Dodałam do niego również pokruszoną czekoladę i powiem Wam, że ciasto wyszło bardzo smaczne.
Tak to już bywa, że jak mi brakuje jakiegoś składnika do wypieku to myślę czym go tu zastąpić. Ciasto z jabłkami zawsze się sprawdza, ale chciałam, żeby było ono nieco inne od ciasta z jabłkami i cynamonem. Dodałam więc kokosowe wiórki i czekoladę. Jabłka pasują z większością składników, nawet z kokosowymi wiórkami i czekoladą.
Przyznam, że nie mogłam się doczekać ciasta na niedzielę, zwłaszcza, że dzisiaj jest tak ponuro i deszczowo. Na taką pogodę najlepszym panaceum jest domowe ciasto. Ciasto z jabłkami można piec na wiele sposobów. Osobiście bardzo lubię jabłka, a wszelkiego rodzaju jabłeczniki należą do moich ulubionych wypieków na słodko.
Pewnie zastanawiacie się gdzie są jabłka w tym cieście lub raczej w jakiej postaci. Postanowiłam utrzeć jabłka na tarce. Ciasto jest bardzo wilgotne. Piekłam je godzinę, przez co wiórki kokosowe, którymi również posypałam wierzch ciasta ładnie się zrumieniły. Polecam wypróbować przepis.
Ciasto z jabłkami i kokosem
12 porcji
Składniki:
250 g startych jabłek
3 jajka
100 g kokosowego oleju
100 ml śmietanki kokosowej
150 g cukru trzcinowego
150 g białego cukru
200 g pszennej mąki
100 g mąki graham
80 g kokosowych wiórków + 2 łyżki do posypania
100 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać odważone mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce umieścić starte jabłka. Dodać jajka, roztopiony olej i śmietankę kokosową. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać masę.
Nastawić piekarnik na 180ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch i posypać resztą kokosowych wiórków. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki. Można podać z lodami. Smacznego!