Ciasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami to aromatyczne, ucierane ciasto na weekend. Ciasto ucierane z dodatkiem owoców to naprawdę pyszny deser do niedzielnej kawki. To ciasto ucierane to wzbogacona wersja. Dodałam do niego mąkę migdałową i pistacjowe masło.
Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe. Znając wcześniej tahini, masła orzechowe, czy masło migdałowe zastanawiałam się, czy jest możliwość zrobienia z pistacji masła pistacjowego. Na to wygląda, że tak. U mnie masło pistacjowe od razu znalazło zastosowanie w wypiekach.
Dzisiaj polecam pierwszy przepis, gdzie jednym ze składników jest masło pistacjowe. Dodatkowo posypałam ciasto pistacjami. To ciasto upiekłam na spodzie ciasta kruszonkowego. Zdarza mi się, że piekąc tartę kruszonkową, czy crumble zrobię za dużo kruszonki w stosunku do ilości owoców. Zawijam wtedy kruszonkę w folię i wrzucam do zamrażalki. Dzisiaj przyszła pora na zużycie zapasów kruszonki do ciasta migdałowo pistacjowego ze śliwkami. To taki sposób na wykorzystanie resztek. Oczywiście możecie pominąć kruszonkę i upiec ciasto ucierane z owocami.
Do ciasta wykorzystałam duże śliwki z żółtym miąższem. Śliwki jako owoce są bardzo soczyste i dlatego wystarczy ich do ciasta zaledwie kilka. Śliwki można zamienić na inne owoce z pestką jak brzoskwinie lub nektarynki. Do tego ciasta pasuje również agrest i borówka.
Ciasto piekłam na maśle. Zdecydowanie wolę wypieki na maśle, ale sięgam też często po olej kokosowy, jeśli potrzebuje przygotować wegański wypiek. Natomiast zdecydowanie mówię nie margarynie! Jeśli lubicie ciasta z owocami to polecam przepis poniżej.
Ciasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami
10 – 12 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm
Składniki:
150 g masła
225 g cukru
50 g masła pistacjowego
4 jajka
½ łyżeczki pasty waniliowej
150 g mąki migdałowej
150 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli do smaku
6 śliwek, przepołowionych na pół i wypestkowanych
pistacje do posypania, grubo pokrojone
Lukier
100 g cukru pudru
1-1½ łyżki soku z cytryny
Zmiksować masło z cukrem do białości. Następnie dodać masło pistacjowe, po jednym jajku i miksować krótko do połączenia składników. W drugiej misce odważyć mąkę migdałową, mąkę pszenną i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodać wymieszane mąki, pastę waniliową i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym na 180ºC przez około 45 – 50 minut lub sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Utrzeć lukier i polać nim wierzch ciasta. Na koniec posypać pistacjami. Ostudzić ciasto, po czym pokroić na kawałki. Można podać ciasto z lodami lub greckim jogurtem. Smacznego!