W mojej lodówce zawsze znajdzie się porcja wyśmienitego, pomidorowego sosu, który idealnie pasuje zarówno do makaronu, warzyw, mięsa, pizzy i zapiekanek. Ten smaczny sos pomidorowy doskonale podkreśla smak każdej potrawy, nadając im niepowtarzalny smak i aromat.
Przyrządzenie sosu pomidorowego jest stosunkowo proste i można to zrobić na kilka różnych sposobów. Osobiście lubię sięgać po włoskie pomidory krojone z puszki. Latem często używam świeżych pomidorów. Jednakże włoskie pomidory z puszki to dla mnie prawdziwy rarytas i zaoszczędzony czas.
Sos pomidorowy można zmiksować na gładki sos. Gotowanie sosu zajmuje około 15 minut. W razie potrzeby sos można pogotować dłużej aby go odparować i zagęścić. Gotowy sos można doprawić na wiele sposobów, choć często bazylia, oregano, czarny pieprz i sól już nadają mu odpowiedni smak.
Bardzo lubię sos pomidorowy ze śmietaną. Śmietanę można dodać do sosu na samym końcu. Taki śmietankowy sos pomidorowy świetnie pasuje do gołąbków lub włoskiej zapiekanki z bakłażana.
Oto jedna z moich podstawowych receptur na sos pomidorowy z włoskich pomidorów krojonych z puszki:
Smaczny sos pomidorowy
1 l
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przyciśnięte przez praskę
800 g pomidorów krojonych w puszce (lub świeżych pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych na kawałki)
1 łyżeczka suszonego oregano
2 gałązki świeżej bazylii
250 ml śmietanki, 36% tł.
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml warzywnego bulionu
2 łyżeczki czerwonego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka suszonej cebuli
½ łyżeczki białego pieprzu
sól i czarny pieprz do smaku
Pokroić czerwoną cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie wraz z całymi gałązkami bazylii i czosnkiem. Wlać bulion, pomidory i ocet balsamiczny. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i sól. Gotować sos przez 10 minut.
Wyjąć bazylię z sosu i zmiksować sos. Następnie wlać śmietanę, dodać oregano i zagotować sos. W razie potrzeby doprawić solą. Smacznego!