Sos z żurawiny z pomarańczą to pyszny sos. Podaję go do pieczonego indyka, gęsi czy pasztetu. Sos z żurawiny to nieodzowna przystawka na świątecznym stole. Obok pysznych potraw z mięsa koniecznie musi pojawić się owocowy sos. Sos jest gęsty z całymi owocami. Swobodnie można użyć mrożonej żurawiny. Sos doprawiłam sherry. Smak sherry przeplata się w większości moich tegorocznych świątecznych przepisów. Ciekawe co jeszcze wymyślę z sherry…Może jakieś ciasto…
Sos z żurawiny
Składniki:
250 g mrożonej żurawiny
1 mała pomarańcza, sok i otarta skórka
75 g cukru
1 łyżka Amontillado sherry
Wsyp żurawinę do małego rondelka. Wlej sok z pomarańczy i dodaj otartą skórkę. Zagotuj. Dodaj cukier i sherry. gotuj sos przez 6 minut. Napełnij słoik sosem, zakręć i przechoeuj w lodówce do 4 dni. Sos można też zamrozić
2 komentarze
choć nie przepadam za żurawiną takie sosu bym spróbowała
A ja bardzo lubię żurawinę! Sos polecam!