Pieczony indyk z nadzieniem to już tylko wspomnienie. Jeszcze mi zostały jakieś resztki…Co zrobię z nimi przekonacie się jutro. Piekę indyka na święta Bożego Narodzenia co roku. W tym roku udało mi się kupić trochę mniejszego ptaka, bo ważył jedynie 3,5 kg. Wyszedł wspaniale! Złocisty, mięciutki, pachnący ziołami, z pysznym nadzieniem. Jak przystało na świąteczny indyk ugotowałam również sos ze świeżej żurawiny.
Przepis na pieczony indyk z nadzieniem
Składniki:
- indyk, 3,5 kg
- 50 g masła
- ½ l drobiowego buljonu
- 1 ½ łyżki soli
- 1 łyżka papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
Nadzienie do indyka
- 4 kromki pszennego chleba, u mnie na zakwasie
- 200 ml świeżej żurawiny, u mnie mrożona
- 200 ml posiekanych migdałów
- 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Słodki sos żurawinowy
- 3oo ml soku z żurawiny, zagęszczony
- 200 ml świeżej żurawiny, u mnie mrożonej
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
- Opłucz indyka zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, papryką i pieprzem.
- Pokrój w kostkę cebulę i czosnek, zeszklij na oleju. Pokrój w kostkę kromki chleba, odkrój skórki. Dodaj do cebuli wraz z posiekaną szałwią. Na koniec dodaj żurawinę i migdały. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij wnętrze indyka nadzieniem. Skrzyżuj nogi i zwiąż je sznurkiem do pieczenia.
- Ułóż indyka nogami do góry w dużej formie i wlej gorący buljon. Obłóż kawałkami masła.
- Wbij termometr w pierś indyka i piecz na 140ºC przez około 3,5 godziny lub do uzyskania odpowiedniej temperatury mięsa, którą w przypadku indyka jest około 80ºC.
- W międzyczasie zagotuj sok z żurawiny z cukrem. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj żurawinę. Jeśli sos jest za rzadki zagęść mąką ziemniaczaną lub pektyną. Mój sok z żurawiny był w miarę słodki, więc dodałam tylko połowę cukru.
7 komentarzy
Idealne świąteczne danie ;)
Dziękuję!
Wspaniały,idealny na świąteczny czas!
Dawno indyka nie piekłam.
Ostatnio albo jagnięcina,albo gęś u mnie.
Czyli indyk do zrobienia.
Skorzystam z Twojego przepisu Gosiu.
A proszę, proszę…
Indyk wygląda fantastycznie i ta skórka pieknie zarumieniona
A ja mam pytanie poco w przepisie 200ml. migdalow? I dziekuje zaprzepis na farsz jest pyszny :) Ewa
Migdały również do farszu.