Pieczony indyk z nadzieniem to już tylko wspomnienie. Jeszcze mi zostały jakieś resztki…Co zrobię z nimi przekonacie się jutro. Piekę indyka na święta Bożego Narodzenia co roku. W tym roku udało mi się kupić trochę mniejszego ptaka, bo ważył jedynie 3,5 kg.
Wyszedł wspaniale! Złocisty, mięciutki, pachnący ziołami, z pysznym nadzieniem. Jak przystało na świąteczny indyk ugotowałam również sos ze świeżej żurawiny.
Pieczony indyk z nadzieniem
10 – 15 porcji
Składniki:
indyk, 3,5 kg
50 g masła + 2 łyżki do smażenia
½ l drobiowego buljonu
1 ½ łyżki soli
1 łyżka papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego pieprzu
Nadzienie do indyka
4 kromki pszennego chleba, u mnie na zakwasie
100 g świeżej żurawiny, u mnie mrożona
100 g posiekanych migdałów
2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Słodki sos żurawinowy
3oo ml soku z żurawiny, zagęszczony
200 g świeżej żurawiny, u mnie mrożonej
5 łyżek cukru
Opłucz indyka zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, papryką i pieprzem. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Pokrój w kostkę kromki chleba, odkrój skórki. Dodaj do cebuli wraz z posiekaną szałwią. Na koniec dodaj żurawinę i migdały. Całość dopraw solą i pieprzem.
Napełnij wnętrze indyka nadzieniem. Skrzyżuj nogi i zwiąż je sznurkiem do pieczenia.Ułóż indyka nogami do góry w dużej formie i wlej gorący buljon. Obłóż kawałkami masła.
Wbij termometr w pierś indyka i piecz na 140ºC przez około 3,5 godziny lub do uzyskania odpowiedniej temperatury mięsa, którą w przypadku indyka jest około 80ºC.
W międzyczasie zagotuj sok z żurawiny z cukrem. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj żurawinę. Jeśli sos jest za rzadki zagęść mąką ziemniaczaną lub pektyną. Mój sok z żurawiny był w miarę słodki, więc dodałam tylko połowę cukru.
7 komentarzy
Idealne świąteczne danie ;)
Dziękuję!
Wspaniały,idealny na świąteczny czas!
Dawno indyka nie piekłam.
Ostatnio albo jagnięcina,albo gęś u mnie.
Czyli indyk do zrobienia.
Skorzystam z Twojego przepisu Gosiu.
A proszę, proszę…
Indyk wygląda fantastycznie i ta skórka pieknie zarumieniona
A ja mam pytanie poco w przepisie 200ml. migdalow? I dziekuje zaprzepis na farsz jest pyszny :) Ewa
Migdały również do farszu.