Zapraszam na kolejny przepis na kurczaka. Tym razem przyrządziłam piersi z kurczaka w białym winie. Do tego celu specjalnie kupiłam całego kurczaka, bo zależało mi na filetach ze skórką. Resztę mięsa wykorzystałam do zupy. W moim domu nic się nie marnuje! Potrzebujesz nowy przepis na kurczaka to jest to danie, które na pewno polubisz. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Porcja mięsa do ryżu czy ziemniaków. U nas w domu jemy kurczaka przynajmniej raz w tygodniu. Kurczak jest tani i pasuje w wielu potrawach. Pyszny w białym winie.
Przepis na kurczaka
Składniki:
na 4 6 porcji
4 duże piersi z kurczaka ze skórką
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
sólo i pieprz do smaku
5 łyżek masła
4 ząbki czosnku
300 ml białego wina, wytrawnego
3 łyżki posiekanego tymianku
Podziel piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Natrzyj papryką po obu stronach. Dopraw solą i pieprzem.1 łyżkę masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi po stronie ze skórką przez 3 minuty. Skórka powinna być złota i chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami.
3 komentarze
kurczak pierwsza klasa
Dzięki!
Trafiłam na cudownego bloga! Chętnie skorzystam z nie jednego przepisu :)