Jak wykorzystać resztki ryżu? W mojej kuchni ryż się nigdy nie marnuje. Mam nadzieję, że Wy również nie wyrzucacie ryżu. Jest wiele prostych przepisów , do których można wykorzystać resztki ryżu. Jednym z nich jest ryż smażony z jajkiem znany jako fried rice.
Na ogół gotuję ryż na sypko i najczęściej kupuję długoziarnisty basmati. Ryż po schłodzeniu robi się szybko suchy dlatego idealnie się nadaje do smażenia. Popularny smażony ryż można przyrządzić z warzywami. U mnie najczęściej jest to zielony groszek i por. w niedzielę robię w lodówce czystkę. Dzisiaj znalazłam napoczętą chili, którą nie omieszkałam dodać do ryżu.
Fried rice to właściwie smażony ryż z jajkiem. Dodatek warzyw sprawia, że funkcjonuje on jak samodzielne jarskie danie. Ja podaję go smażonego kurczaka. Danie jest delikatne w smaku. Nie dodaję zbytnio dużo przypraw. Zadowalam się czarnym pieprzem, a dzisiaj jedynie chili. Oczywiście taki ryż można przyrządzić z dodatkiem ziół. Koper świetnie pasuje z jajkiem. To danie to taka carbonara z ryżem.
Jak jeszcze wykorzystać resztki ryżu? Oczywiście można ugotować jambalaya. Gotowany ryż można dodać do zupy lub sałatki czy wykorzystać na gołąbki. Reszki ryżu wykorzystuję nie tylko na słono ale też i na słodko. Popularne risi fruiti jest prostym przepisem z ryżem na śniadanie.
Smażony ryż – fried rice
2 porcje
Składniki:
400 g ugotowanego ryżu na sypko
100 g zielonego groszku
10 cm pora
½ czerwonej chili
3 jajka
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Rozgrzej masło na patelni. Por pokrój w krążki, chili w paski. Wrzuć na patelnię z rozmrożonym groszkiem. Smaż aż por się zeszkli, a groszek będzie miękki. Przełóż na miseczkę. Wsyp zimny ryż na patelnię. Smaż aż będzie gorący i zacznie mocno parować. Dodaj wtedy usmażone warzywa i wbij 3 jajka. Smaż ryż mieszając aby jajka równomiernie się ścięły.
Smażony ryż pasuje do pieczonej piersi z kurczaka z zimną przystawką borani.
4 komentarze
Smażony ryż – fried rice, to jest pomysł do wykorzystania, Pozdrawiam serdecznie. Ewa.
Świetny pomysł ,dziś czystka w lodówce przed kolejnymi zakupami więc przepis zostanie wykorzystany.
Super!
Nie lubię marnować jedzenia, dlatego gdy zostaje mi choć odrobina ryżu dodaję ryż z serii rice and more monini i warzyw. Robię wtedy bezmięsny obiad dla całej rodziny . To pyszne połączenie.