Przepis na krokiety pojawia się na blogu w dosyć często, bo przyrządzam je często i za każdym razem jakoś inaczej. Moje dzieci bardzo lubią krokiety i jakie nie zrobię zawsze im smakują. Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos.
Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów.
Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko po prostu chciałam czy kupne krokiety smakują tak jak domowe. No cóż niestety nie. Dziwię się, bo tego typu dania jak kluski, knedle czy krokiety są naprawdę proste i tanie. Zdecydowanie domowe krokiety są najlepsze!
Przepis na krokiety
na 10 krokietów
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
3 jajka
150 g pszennej mąki
600 ml mleka
1½ łyżeczki soli
masło do smażenia
Nadzienie
½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości
1 cebula
3 łyżki natki pietruszki
10 suszonych pomidorów w oleju
200 g mozzarella
Sos pomidorowy
1 cebula
1 czosnek solo
2 łyżki masła
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Do panierowania
mąka migdałowa lub tarta bułka
2 jajka
Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez minutę.
Do malaksera włóż rozdrobnionego kurczaka i zmiksuj krótko. Dodaj zeszkloną cebulę z pomidorami i też krótko zmiksuj. Wyjmij farsz na miskę, dodaj utartą mozzarellę, dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszaj farsz i nakładaj porcjami na naleśniki. Składaj naleśniki w kopertę, maczaj w roztrzepanych jajkach, następnie w migdałach lub bułce i smaż na maśle na złoty kolor.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij w rondelku z grubym dnem. Wlej pomidoru z kartonu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz oraz balsamiczny ocet. Gotuj sos przez 15 minut. Sos można zmiksować. Krokiety przekrój na pół i podaj z sałatą i sosem. Smacznego!
9 komentarzy
ale pyszności!!!
Nie powiem udały się!
Uwielbiam krokiety, a te prezentują się mega pysznie :)
Z takim nadzieniem na pewno były prze smaczne :)
W którym momencie przygotowywania dania dodaje się ser mozarella ?
Do farszu i wymieszać
Witam, czy można użyć innego mięsa np. mielonego? Jakie by Pani poleciła?
Oczywiście. Może być mielone wieprzowe lub z cielęciny
Oj kombinujesz z tymi krokietami, urzekła mnie panierka :-)