Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami

Przepis na krokiety pojawia się na blogu w dosyć często, bo przyrządzam je często i za każdym razem jakoś inaczej. Moje dzieci bardzo lubią krokiety i jakie nie zrobię zawsze im smakują. Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów.

przepis na krokiety

Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko po prostu chciałam czy kupne krokiety smakują tak jak domowe. No cóż niestety nie. Dziwię się, bo tego typu dania jak kluski, knedle czy krokiety są naprawdę proste i tanie. Zdecydowanie domowe krokiety są najlepsze!

krokiety obiad

Przepis na krokiety

Składniki:

na 10 krokietów

Ciasto naleśnikowe

3 jajka

150 g pszennej mąki

600 ml mleka

1½ łyżeczki soli

masło do smażenia

Nadzienie

½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka  obranego z kości

1 cebula

3 łyżki natki pietruszki

10 suszonych pomidorów w oleju

200 g mozzarella

Sos pomidorowy

1 cebula

1 czosnek solo

2 łyżki masła

400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

1 łyżeczka suszonego oregano

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku

Do panierowania

mąka migdałowa lub tarta bułka

2 jajka

krokiety naleśnikowe

Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez minutę. Do malaksera włóż rozdrobnionego kurczaka i zmiksuj krótko. Dodaj zeszkloną cebulę z pomidorami i też krótko zmiksuj. Wyjmij farsz na miskę, dodaj utartą mozzarellę, dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszaj farsz i nakładaj porcjami na naleśniki. Składaj naleśniki w kopertę, maczaj w roztrzepanych jajkach, następnie w migdałach lub bułce i smaż na maśle na złoty kolor. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij w rondelku z grubym dnem. Wlej pomidoru z kartonu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz oraz  balsamiczny ocet. Gotuj sos przez 15 minut. Sos można zmiksować. Krokiety przekrój na pół i podaj z sałatą i sosem. Smacznego!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.