Kurczak tikka masala to danie inspirowane kuchnią indyjską. Zwykle przyrządzam tę potrawę, kiedy zostają mi resztki pieczonego kurczaka marynowanego w przyprawie tandoori ( tandoori masala, gdzie masala znaczy przyprawa).
Dzisiaj zrobiłam uproszczoną wersję chicken tikka masala pełną fantastycznie pachnących orientalnych przypraw jak kmin, kolendra, pieprz kajenski i chili w łaskawej dla przełyku kombinacji.
Lubimy pikantne jedzenie w domu i nawet mój najmłodszy syn nie narzeka jak jedzonko jest trochę ostrzejsze.
Przepis na 6 porcji
Składniki:
- 1 puszka posiekanych pomidorów (ok. 400 g )
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1oo g kwaśnej śmietany
- 400 g kurczaka tandoori, bez kości
- 1 cebula
- 1 świeże, zielone chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- szczypta pieprzu kajenskiego
- szczypta chili w proszku
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Obierz i pokrój cebulę i czosnek. Usun pestki z chili i posiekaj drobno.
- Podsmaż warzywa w oleju przez 5 minut z przyprawami.
- Dodaj pomidory i przecier i gotuj sos przez 10 minut . Dopraw solą i kwaśną śmietaną.
- Dodaj do sosu kawałki kurczaka. Podgrzej.
- Podawaj danie z ryżem lub chlebkiem naan.
Jeśli chcesz przrządzić kurczaka tandoori skorzystaj z poniższego przepisu na marynatę tandoori. Możesz usmażyć kurczaka na patelni, w piekarniku lub upiec na grilu . Kiedy marynuję kurczaka tandoori robię to bez soli. Solę mięso dopiero na krótko przed przyrządzeniem.
Marynata tandoori
Składniki :
- 400 g kurczaka (piersi, nogi, udka)
- 1/2 dl jogurtu lub zsiadłego mleka
- 1 ½ łyżki tandoori masala
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis dodałam do akcji festiwal kuchni indyskiej i marynaty do mięs
1 Komentarz
pycha :)