Świąteczne resztki… co z nimi zrobić? Sałatka makaronowa z indykiem z dodatkiem domowego pesto to jeden ze sposobów na wykorzystanie świątecznych resztek. Z resztek można, i to wiele! U mnie jak zwykle zostały po świętach resztki indyka. Myślałam, że go pokonamy w dwóch podejściach ale nie udało się! Resztki indyka wykorzystałam na super szybki obiad czyli makaron z indykiem i pesto.
Nie wiem czy to danie można nazwać sałatką, ale dla mnie to z pewnością sałatka makaronowa na ciepło. Odcedzony i gorący makaron mieszam z sosem, który nie wymaga gotowania. Resztki indyka wrzucam natychmiast do makaronu, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli dopiero wyjęte z lodówki, podgrzewam je lekko w mikrofalówce. Warzywa „wokuję”aby zachowały jędrność.
Do sałatki z indykiem polecam również domowe pesto, które smakuje o wiele lepiej niż kupne. Wykorzystałam tu zielone pesto z bazylią i słonecznikiem.
Sałatka makaronowa z indykiem i pesto
na 5 porcji
Składniki:
500 g makaronu, waga sucha
200 g indyka, mięso pozbawione kości
140 g boczku
100 g feta
200 ml cremé fraiche
200 ml pesto z bazylii
1 mały por
1 czerwona papryka
Przygotuj pesto według przepisu wyżej wymienionego. Wymieszaj z cremé fraiche. Makaron ugotuj w dużej ilości wody al dente, odcedź i gorący wymieszaj z sosem i pokrojonym w kostkę indykiem.
Boczek pokrój drobno i usmaż na patelni. Ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia, a następnie dodaj do makaronu.
Pokrój pora w krążki, paprykę w kostkę i wokuj przez chwilę. Dodaj do makaronu. Wymieszaj sałatkę i podawaj z pokruszoną fetą.
4 komentarze
Pyszna sałatka Gosiu!
Ja zrobiłam podobną z pieczoną jagnięciną.
Smacznego!
Dziękuję Aniu!
bardzo lubię sałatki makaronowe;)
Też nigdy nie marnuję jedzenia. Akurat mam trochę indyka w lodówce, więc pozwolę się zainspirować Twoim przepisem :) jeśli lubisz mięso indycze i inne przetwory, koniecznie zajrzyj na fanpage Indykpolu, bardzo fajna stronka, nawet można coś czasem wygrać. Podsyłam Ci link https://www.facebook.com/Indykpol