553
Kurczak marynowany w tandoori to super danie na party, pochodzące z kuchni hinduskiej. Główna przyprawą w marynacie do kurczaka jest tandoori masala, ale oprócz niej dodałam również pieprz kajeński i kmin rzymski.
Lubię grilować mięso gdy jest ono dobrze przyprawione i marynowane przez noc. Mięso jest wtedy kruche i soczyste.
Przepis na kurczaka marynowanego w tandoori z grila
Składniki:
- 1 ½ kg filetów z kurczaka
- 2 dl jogurtu
- 1 łyżka tandoori masala
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli (tuż przed grillowanie)
Wykonanie:
- Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki.
- Rozmieszaj jogurt z przyprawami i polej kurczaka. Wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na 30 minut przed grilowaniem posól mięso.
- Griluj na otwartym grilu przez 10 minut.,
- Podawaj kurczaka z grila od razu po upieczeniu.
Do kurczaka przygotowałam różnego rodzaju sałatki oraz piliśmy czerwone wino. Przepis na faszerowane ogórki może już jutro.
7 komentarzy
egzotycznie pysznie
Wersja z grill na pewno zdrowsza i pewnie jeszcze smaczniejsza.
[…] Kurczak marynowany w tandoori – Co do jedzenia […]
Do kurczaka tylko białe wino! Ale jeśli preferujesz czerwone…
Nja…
Jak to mawiają dobry kurczak nie jest zły ;) A tutaj cały sekret jest właśnie w tej marynacie
Pewnie!