Moi goście byli po prostu zachwyceni zimną przystawką w postaci faszerowanych ogórkow. Taka prosta zimna przekąska, nieskomplikowana w robieniu jest bardziej elegancka niż zwykłe ogórki pokrojone w plasterki. Doskonale nadaje sie do kurczaka z grila czy zimnego bufetu.
Składniki:
16 sztuk
- 2 długie ogórki
- 200 g feta
- 1 czerwona papryka
- 1 żółte chili
- 3 łyżki pokrojonego szczypioru
- sól do smaku
- Szczypta pieprzu kajenskiego
Wykonanie:
- Paprykę, chili i szczypior pokrój bardzo drobno.
- Widelcem rozgnieć feta serek i dodaj do pokrojonych warzyw.
- Jeżeli masa serowa jest za gęsta, dodaj kwaśnej śmietany.
- Podziel ogórki na krążki wielkości 4 cm i łyżeczką wydryluj miękką część nasienną ogórka i napełnij każdy krążek masą serową.
- Tak przygotowane ogórki posyp pieprzem kajenskim.
5 komentarzy
Super pomysł! Bardzo lubię tego typu przystawki
będę musiala zrobić bo moja córcia uwielbia ogórki :)))
Znakomita przekąska do grilla. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Grill 2012.
[…] Ogórki faszerowane – co do jedzenia […]
Zrobiłam je wczoraj dla swoich gości, byli oczarowani smakiem :) Ja również! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)