Jutro juz Sylwester. Szykuje male party w domu, no i oczywiscie odpowiednie menu. Dzisiaj chce sie z wami podzielic bardzo prostym przepisem na zapiekane daktyle z serem chèvre.
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju serowe historie w towarzystwie owocow, swiezych czy suszonych. Daktyle pozbawilam pestki, a potem wypelnilam chèvre i zapieklam w piekarniku przez chwile. Jest to naprawde swietna przekaska, ktora mozna jesc na cieplo lub zimno, swietnie nadajaca sie do bufetu. Mozna ja rowniez przygotowac wczesniej.
Zapiekane daktyle
Składniki:
10 sztuk
- 10 duzych, miesistych daktyli
- kawalek chèvre lub innego sera plesniowego
Wykonanie:
- Usun pestki z daktyli i napelnij je kawalkami sera chèvre lub innym serem plesniowym np. gorgonzola.
- Zapiecz w piekarniku na 200ºC, az ser uzyska kremowa konsystencje, okolo 10 minut.
2 komentarze
Niespotykana przekąska… Widzę w towarzystwie wina ;)
Duzo wina…