Wreszcie się zdecydowałam na białe szparagi. Kusiły mnie od dawna! Uwielbiam szparagi, ale przyznam, że białe uczę się gotować. Wiem jak powinny smakować, bo często zamawiam je w restauracji, więc podeszłam do ich przyrządzenia dosyć pewnie. Postawiłam na białe szparagi w stylu klasycznym, a więc z sosem holenderskim i krewetkami. Nie wiem co jest trudniejsze do przyrządzenia, szparagi czy sos holenderski. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu i wiecie co, taki mi wyszedł! Sos ugotowałam w wersji luksusowej, a więc z białym winem.
Szparagi też były perfekcyjne. Ugotowałam je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła i soku z cytryny. Danie udekorowałam porcją krewetek. Dawno nie jadłam tak pysznego i lekkiego dania, które może funkcjonować jako pierwsze danie czyli starter lub jako przystawka do ryby.
Sądzę, ze teraz będę cześciej przyrządzać białe szparagi, przynajmniej dopóki jest na nie sezon. Zielone też lubię i te jadam bardzo często zwłaszcza w pysznych sałatkach. Lubię je również z sosem fagiolata. Często dodaję do sosów. Polecam kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym. Dania ze szparagami są proste i smaczne, a ponadto bardzo zdrowe. Szparagi zawierają wiele składników spożywczych, które wpływają pozytywnie na zdrowie. Korzystajcie z nich, póki sezon trwa!
Białe szparagi
4 porcje
Składniki:
12 szparagów
1 łyżka masła
1¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g krewetek, gotowanych
gałązki świeżego kopru
plasterki cytryny
Sos holenderski
150 g masła
3 żółtka
2½ msk białego wina, wytrawnego
sól i biały pieprz do smaku
Obierz szparagi ze skórki. Zacznij obierać 2 cm od kłosa w dół. Najtwardsze części szparagów odetnij. Włóż szparagi do garnka, wlej wodę, dodaj masło, sok z cytryny i sól. Gotuj przez około 15 minut. Odcedź szparagi i trzymaj w cieple.
Rozpuść masło na patelni, powoli aby się nie zrumieniło. odstaw do lekkiego przestudzenia. Przygotuj kąpiel wodną. Umieść żaroodporne naczynie na garnku z gorącą wodą. Miksuj żółtka z winem na parze. Miksuj tak długo aż żółtka zaczną gęstnieć. Następnie wlewaj ciepłe masło. Uważaj aby nie wlać białko, które osiadło na dnie patelni. Ubijaj żółtka podczas wlewania małym strumieniem masła. Ważne, aby masło i żółtka miały tą samą temperaturę, bo inaczej sos się zważy.
Ułóż gorące szparagi na talerzu. Polej sosem. N wierzchu połóż porcję krewetek. Udekoruj danie plastrem cytryny i koperkiem. Smacznego!
4 komentarze
Wygląda wiosennie i kusząco. Szparagi to moja ulubiona potrawa pod każdą postacią.
Wyglądają świetnie, przepięknie podane ;)
Teraz jest chyba sezon na szparagi, a w takim wydaniu z sosem jeszcze nie jedliśmy, więc czemu nie.
Szkoda, że jestem na diecie, bo sos wygląda bardzo kusząco.