Białe szparagi w klasycznym stylu

Wreszcie się zdecydowałam na białe szparagi. Kusiły mnie od dawna! Uwielbiam szparagi, ale przyznam, że białe uczę się gotować. Wiem jak powinny smakować, bo często zamawiam je w restauracji, więc podeszłam do ich przyrządzenia dosyć pewnie. Postawiłam na białe szparagi w stylu klasycznym, a więc z sosem holenderskim i krewetkami. Nie wiem co jest trudniejsze do przyrządzenia, szparagi czy sos holenderski. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu i wiecie co, taki mi wyszedł! Sos ugotowałam w wersji luksusowej, a więc z białym winem.

Szparagi też były perfekcyjne. Ugotowałam je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła i soku z cytryny. Danie udekorowałam porcją krewetek. Dawno nie jadłam tak pysznego i lekkiego dania, które może funkcjonować jako pierwsze danie czyli starter lub jako przystawka do ryby.

bialeszparagi_sosholenderski_przepis_krewetki_codojedzenia

Sądzę, ze teraz będę cześciej przyrządzać białe szparagi, przynajmniej dopóki jest na nie sezon. Zielone też lubię i te jadam bardzo często zwłaszcza w pysznych sałatkach. Lubię je również z sosem fagiolata. Często dodaję do sosów. Polecam kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym. Dania ze szparagami są proste i smaczne, a ponadto bardzo zdrowe. Szparagi zawierają wiele składników spożywczych, które wpływają pozytywnie na zdrowie. Korzystajcie z nich, póki sezon trwa!

Białe szparagi

4 porcje

Składniki:

12 szparagów

1 łyżka masła

1¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka soku z cytryny

250 g krewetek, gotowanych

gałązki świeżego kopru

plasterki cytryny

Sos holenderski

150 g masła

3 żółtka

2½ msk białego wina, wytrawnego

sól i biały pieprz do smaku

krewetki_szparagi_kolacja_przystawka_codojedzenia

Obierz szparagi ze skórki. Zacznij obierać 2 cm od kłosa w dół. Najtwardsze części szparagów odetnij. Włóż szparagi do garnka, wlej wodę, dodaj masło, sok z cytryny i sól. Gotuj przez około 15 minut. Odcedź szparagi i trzymaj w cieple.

Rozpuść masło na patelni, powoli aby się nie zrumieniło. odstaw do lekkiego przestudzenia. Przygotuj kąpiel wodną. Umieść żaroodporne naczynie na garnku z gorącą wodą. Miksuj żółtka z winem na parze. Miksuj tak długo aż żółtka zaczną gęstnieć. Następnie wlewaj ciepłe masło. Uważaj aby nie wlać białko, które osiadło na dnie patelni. Ubijaj żółtka podczas wlewania małym strumieniem masła. Ważne, aby masło i żółtka miały tą samą temperaturę, bo inaczej sos się zważy.

Ułóż gorące szparagi na talerzu. Polej sosem. N wierzchu połóż porcję krewetek. Udekoruj danie plastrem cytryny i koperkiem. Smacznego!

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *