Synuś przyjechał w odwiedziny, więc mamusia ugotowała pyszny obiad, kurczak ze szparagami w kremowym sosie. Uwielbiam szparagi. Moja rodzina uwielbia szparagi. Właśnie pojawiły się pierwsze szparagi i nie pozostało mi nic innego jak przyrządzić kurczaka ze szparagami.
Kurczak ze szparagami świetnie pasuje z sosem o cytrynowym smaku. Lubię dodać do cytrynowego sosu odrobinę czosnku i parmezanu. Parmezan nie tylko zagęszcza sos ale również nadaje mu fajnego smaku. Taki cytrynowy sos można przyrządzić też tylko do samych szparagów zielonych czy białych.
Kurczak ze szparagami
4 porcje
Składniki:
2 łyżki masła
900 g odfiletowanych udek z kurczaka
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
500 g zielonych szparagów
1 mała cebula
550 ml śmietanki, 30%
150 ml bulionu z kurczaka
30 g parmezanu
1 cytryna, sok i otarta skórka
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki natki pietruszki
Odetnij twarde końcówki ze szparagów. Końcówki ale nie kłosy obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Po czterech minutach dodaj kłosy szparagów i gotuj przez resztę czasu. Ugotowane szparagi odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na bok. Mięso podziel na porcje i zrumień na maśle. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj mięso kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól i pieprz. Wlej bulion, śmietanę i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, parmezan, szparagi, sok i skórkę z cytryny. Gotuj do rozpuszczenia parmezanu, który zagęści sos. Podaj kurczaka z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką ze świeżych warzyw.
2 komentarze
Zastanawiam się teraz, czy w ogóle kiedykolwiek w życiu jadłam szparagi :)
O to musisz koniecznie spróbować!