Kurczak ze szparagami w sosie cytrynowym

Synuś przyjechał w odwiedziny, więc mamusia ugotowała pyszny obiad, kurczak ze szparagami w kremowym sosie. Uwielbiam szparagi. Moja rodzina uwielbia szparagi. Właśnie pojawiły się pierwsze szparagi i nie pozostało mi nic innego jak przyrządzić kurczaka ze szparagami.

kurczak ze szparagamikurczak w sosie cytrynowym ze szparagami

Kurczak ze szparagami świetnie pasuje z sosem o cytrynowym smaku. Lubię dodać do cytrynowego sosu odrobinę czosnku i parmezanu. Parmezan nie tylko zagęszcza sos ale również nadaje mu fajnego smaku. Taki cytrynowy sos można przyrządzić też tylko do samych szparagów zielonych czy białych.

Kurczak ze szparagami

4 porcje

Składniki:

2 łyżki masła

900 g odfiletowanych udek z kurczaka

2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

500 g zielonych szparagów

1 mała cebula

550 ml śmietanki, 30%

150 ml bulionu z kurczaka

30 g parmezanu

1 cytryna, sok i otarta skórka

3 ząbki czosnku

sól  i pieprz do smaku

2 łyżki natki pietruszki

kurczak ze szparagami

Odetnij twarde końcówki ze szparagów. Końcówki ale nie kłosy obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Po czterech  minutach dodaj kłosy szparagów i gotuj przez resztę czasu. Ugotowane szparagi odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na bok. Mięso podziel na porcje i zrumień na maśle. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj mięso kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól i pieprz. Wlej bulion, śmietanę i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, parmezan, szparagi, sok i skórkę z cytryny. Gotuj do rozpuszczenia parmezanu, który zagęści sos. Podaj kurczaka z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką ze świeżych warzyw.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *