Sznycel z kurczaka w alternatywnej panierce

Kurczak! Zapraszam na kolejny przepis na kurczaka, sznycel z kurczaka w panierce z nasion i natki pietruszki. Zazwyczaj wszyscy panierują sznycle w tartej bułce. Ja nie jestem wyjątkiem ale coraz częściej używam alternatywnych panierek. Jeśli już mam zamiar użyć tartej bułki to wolę ją zrobić sama. Ostatnio kupiłam przyprawę do kurczak (myślałam, że to przyprawa), okazało się jednak, że to była przyprawiona tarta bułka. Raczej nie przypadła mi do smaku.

sznycel z kurczaka

sznycel przepis

Sznycel z kurczaka przyrządzam często z fileta piersi kurczaka. Jest to danie uwielbiane przez moje dzieci. My z mężem też je lubimy. Zawsze przygotowuję więcej sznycli, bo swobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką. Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej!

sznycel kurczak

Sznycel z kurczaka

Składniki:

4 porcje

2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g

czarny pieprz i sól do smaku

50 g masła do smażenia

Panierka orzechowa

50 g pestek dyni

30 g łuskanych nasion konopi

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki nasion słonecznika

1 łyżeczka suszonych chili płatków

3 łyżki mąki

2 jajka

Groszkowe puree

2 łyżki nasion z panierki

150 g zielonego groszku, mrożonego

2 łyżki oliwy

pęczek świeżej bazyli

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

Dodatkowo

ziemniaczane puree, tutaj przepis

sałatka Waldorf, tutaj przepis

sznycel drobiowy

Mięso podziel na 4 porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajka. Drobno pokrój pietruszkę. Nasiona słonecznika i dyni rozdrobnij w malakserze i wymieszaj z nasionami konopi, chili i pietruszką. Przygotuj dwa talerze. Na jeden wysyp mąkę, a na drugi panierkę. Obtocz kawałki mięsa w mące, następnie zanurz w jajku. Na końcu obtocz w nasionach. Rozgrzej masło na patelni i smaż sznycle na złoty kolor.

Groszek gotuj 6 minut w lekko osolonej wodzie,  odcedź i opłukaj zimną wodą. Zawsze opłukuję zielone warzywa zimną wodą aby zachowały ładny zielony kolor.  Zmiksuj groszek z nasionami, bazylią, pietruszką, czosnkiem i oliwą. Ugotuj ziemniaki i zmiksuj na puree. Możesz użyć dodatków jak w podanym przepisie, lub po prostu zmiksować ziemniaki z masłem i mlekiem. Podaj sznycel z groszkowym i ziemniaczanym puree. Jeśli masz ochotę na surówkę, polecam sałatkę Waldorf. Smacznego!

 

 

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.