Zapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z kurczaka, ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją.
Słynne włoskie danie przyrządza się z kurczaka, pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek.
Przepis na cacciatore
5-6 porcji
Składniki:
800 g odfiletowanych udek z kurczaka
300 g leśnych grzybów
2 szalotki
1 por
150 g wędzonego boczku
1 czosnek solo
1 batat
2 puszki pomidorów w całości
mały słoiczek czarnych oliwek
250 ml czerwonego wina
1 gałązka rozmarynu
2 laurowe liście
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw.
Pokrój boczek w kostkę i zrumień na patelni.Przełóż boczek do garnka. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą i pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika na 30 minut. Podaj cacciatore z chlebem lub ryżem.
7 komentarzy
witam, ciekawy pomysl a czy mozna czyms zastapic wino i oliwki?
Wino nadaje smak potrawie. Czasami kiedy akurat nie mam wina dodaję balsamiczny ocet ale danie ma wtedy trochę inny smak…Na tą porcję 2 łyżki balsamico powinno wystarczyć. Z oliwek można zrezygnować.
Bardzo ciekawe danie. Chętnie bym spróbowała, ale mam niedobory grzybów leśnych :(
A grzyby leśne uwielbiam. Z pieczarkami to już nie to, chociaż, jak czytam, to oryginalnie po włosku by było :)
Z hodowanych pieczarek nie robiłam, ale z leśnych tak
uwielbiam takie dania
Polecam!
To ja kiedyś robiłem podobne eksperymenty w kuchni w sensie połączenie kurczaka z grzybami teraz będę mógł mówić robię ccacciotore :)