Weekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido, bo są to stosunkowo lekkie dynie, takie na raz. Ciasto dyniowe z hokkaido smakuje jak zwykle bardziej czekoladą i orzechami, bo dynia jak wiadomo nie jest aż tak przeraźliwie aromatyczna. Przyznam jednak, że świeżo rozdrobniona dynia, której użyłam do tego ciasta jest nieco bardziej wyczuwalna. Lubię dodawać dynię do ciasta, bo zyskuje ono ładny kolor, a do do tego jest bardzo wilgotne. Takie słodko warzywne ciasta z dynią czy z cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….!
Ciasto dyniowe upiekłam w kształcie babki. Jestem zakochana w wszelkich foremkach babkowych, wciąż kupuję nowe….chociaż ciasto i tak smakuje tak samo…he, he…Mimo wszystko wyjęłam wszystkie foremki na stół, bo w końcu musiałam się zdecydować na jakąś.
Do dyniowego ciasta można użyć prażonych orzechów pekan. Moje dziecię przytargało ze sklepu pekany w czekoladzie, więc nie miałam innego wyboru i takie wrzuciłam do ciasta. W sumie przypadkowy pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest naprawdę pyszne, po prostu w dynię!
Ciasto dyniowe jest wilgotne i słodkie ale nie przesadnie. Czekolada, dynia i orzechy również dostarczają wyczuwalnej słodyczy. To ciasto upiekłam z surowej dyni.
Ciasto dyniowe
Składniki:
foremka babka o poj. 1,5l
300 g utartej dyni
125 g masła, roztopionego
280 g pszennej mąki
100 g orzechów pekan w czekoladzie
50 g czekolady
3 jajka
100 ml jogurtu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy
Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do misy robota. Załóż nóż do krojenia i rozdrobnij dynię. Dynię można również utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjmij dynię do miski, przygotuj robot do rozdrobnienia czekolady i orzechów. Czekoladę połam na kawałki aby się równomiernie rozdrobniła w robocie. Jeśli używasz naturalnych orzechów tzn. nie w czekoladzie zwiększ ilość czekolady do 100 gram. Do głębokiego naczynia wbij jajka, dodaj cukier, sól, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wymieszaj balonową trzepaczką, następnie dodaj dynię i jeszcze raz wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem, rozdrobnionymi orzechami i czekoladą. Dodaj do masy jajecznej i połącz za pomocą łyżki. Wysmaruj dno formy masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 45-50 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki.
20 komentarzy
Wygląda świetnie:)
Dziękuję!
Takiego jeszcze nie jadłam, wygląda świetnie i składniki na bogato, a teraz czas dyni:-)
Ciacho wygląda niesamowicie! Zjadłabym kilka kawałków :)
Wygląda smakowicie! Przetestuję :)
Cudowne ciacho :-) dzisiaj przerobiłam kilka kilogramów dyni na puree :-)
Bardzo lubię ciasta z dynią :) Pyszne są :)
Ciasto dyniowe -poezja ♥
Ale cudownie wygląda! Dopisuję do swojej dyniowej listy i na pewno wypróbuję :)
wygląda obłędnie!
i nawet moje łasuchy zjadłyby choć jest w niej dynia;)
Uwielbiam ten sezon, kiedy można dostać świeże dynie i wyczarować z nich wspaniałe dania. Ciasta chyba robię najczęściej, dlatego ten przepis wpisałam już do wypróbowania :)
Wow, wiele słyszałam o Hokkaido a więc te ciasto jeszcze bardziej przykuwa moją uwagę :D
Aż zachciało mi się ciasta z dyni ;) Pyszota!
My też uwielbiamy dodawać dynię do ciast :D Są fajnie wilgotne i mięciutkie :D A Twoje ciacho ma w sobie tyle dodatków, że aż nam się oczka świecą na ten widok <3
Bardzo fajny pomysł z tymi dodatkami!!! Ciasto wygląda pysznie!!!
Dynię to ja lubię! :)
Pyszności :)
To ciasto jest jak chmurka :)
Pozdrowionka!
Ciasto dyniowe to jedyne, które umiem i lubię robić :)
Fantastyczny pomysł na ciasto dyniowe, z czekoladą musiało być pyszne :)
Niestety wyszedl zakalec.
Szkoda. Być może piekarnik za bardzo przygrzał na początku, zrobiła się skorupka, a na dnie zrobił się zakalec…