Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa!
Babka piaskowa
Składniki:
4 jajka
150 g cukru trzcinowego
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
200 g masła, roztopionego
4 łyżki suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady, u mnie biała
2 łyżki cukru pudru do posypania
Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę,wymieszaj. Do gorącego roztopionego masła dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Wymieszaj mak z grubo pokrojoną czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij babkę z piekarniku i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
9 komentarzy
lubię takie babki:) pozdrawiam
dzikeuje!
Ja uwielbiam takie babki w zestawieniu ze szklanką mleka <3
Fajne ciacho lekkie, puszyste i troszkę piegowate, pycha :)
Pozdrawiam,
M
Japp!
fajna babka ;):)
Apetyczna! i piękna patera :)
Dziekkuje!
Z makiem babki jeszcze nie jadłam – wygląda wyśmienicie :)