Lubicie ciasta z makiem? Ja wręcz przepadam, a babka ucierana z makiem i rodzynkami to mój wczorajszy wypiek znany tez pod nazwą piegusek. Ta babka makowa zasługuje na miano PPP – pulchna, puszysta i pyszna. Zrobiłam pieguska pierwszy raz. Ciasto przypadło wszystkim domownikom do gustu.
Surfując po zagranicznych blogach kulinarnych rzadko kiedy trafiam na ciasto z makiem, a już typowe ciasto makowe jak na przykład makowiec nigdy nie widziałam. Co kraj to obyczaj, a my Polacy lubimy wypieki z makiem. Mało tego, takiego dużego wyboru w ciastach z makiem nie ma nigdzie jak w naszej kochanej polskiej kuchni! Ale ze mnie patriotka, ale swoje trzeba chwalić.
Przepis na babkę jest bardzo prosty. W oryginalnym przepisie białka zostały ubite oddzielnie. Ja jednak ubiłam jajka w całości. Dwie łyżeczki proszku do pieczenia wydawały mi się za dużo, zmniejszyłam do jednej. Miałam ochotę na rodzynki, więc je również dodałam. Jak widzicie przepis na babkę jest łatwy w modyfikowaniu, dajcie ponieść się fantazji!
Babka ucierana z makiem i rodzynkami
Składniki:
na foremkę z kominkiem o pojemności 1,7 l
- 300 g maki
- 250 ml maku, suchego
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 250 g masła, miękkiego
- 250 ml mleka
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj stopniowo po jednym jajku. Wlej mleko i zakręć mikserem ze dwa razy.
- Dodaj suche składniki, łącząc je lekko z masą maślanojajeczną za pomocą łyżki.
- Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
- Piecz na 170ºC (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
3 komentarze
pyszności w sam raz do kawki ;)
Mam ogromny sentyment do tego ciasta, wiążą się z nim mocne wspomnienia… Koniecznie muszę powtórzyć, bo przy tym jest pyszne!
Cieszę się , ze przywiodłam ci wspomnień. Pozdrawiam serdecznie