Dzisiaj znowu ciasto ale owocowe. Zapomniałam zupełnie o rabarberze w lodówce, poszedł pod nóż w ostatniej chwili, dlatego dzisiaj upiekłam ciasto migdałowe z rabarbarem. Proste ucierane ciasto z dodatkiem pokruszonych migdałów, poza tym posypane migdałowym crunch. Pychotka jakby się kto pytał. Jutro urodzinowa imprezka dla kolegów i koleżanek Philipa, bo rozumiecie, po torcie urodzinowym to już nie ma śladu…Ale wiem z doświadczenia, że dzieci tutaj wolą ciasto kręcone od tortu, więc rąk nie załamuję.
Przepis na ciasto migdałowe z rabarbarem
Składniki:
na 24 porcje
- 3 jajka
- 250 ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 150 g stopionego masła
- 100 ml waniliowego joghurtu lub naturalnego
- 500 ml rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 200 ml płatków migdałów, rozdrobnionych
- 350 ml mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Migdałowa kruszonka
- 40 g masła, miękkiego
- 80 g migdałów zmielonych
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
- Utrzyj jajka z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj rozpuszczone masło o jogurt.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i połącz najpierw z migdałami i pokrojonym w kostkę rabarbarem, a następnie dodaj do masy jajeczno maślanej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wyłóż masę do foremki o wielkości 25 cm x 35 cm wyłożonej pergaminem.
- Zrób kruszonkę z podanych składników i posyp ciasto.
- Piecz ciasto na 175ºC około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto pokrój na 24 kawałki. Smacznego!
W zeszłym roku upiekłam ucierane ciasto z cynamonem, które również jest bardzo wilgotne jak dzisiejsze ciasto. Sezon na truskawki już niedługo, więc proponuję wam teżciasto ucierane z truskawkami.
10 komentarzy
Ślinka mi się toczy:)
Acha to znaczy, ze dobre upieklam! Dzieki!
Wczoraj zjadłam ostatni kawałek ciasta rabarbarowo – kokosowego. Czas teraz na rabarbarowo – migdałowe. Już oblizuję się ze smakiem :)
Dzieki Asiu! Zrobilam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, jest pyszne!
super wygląda, chyba skoczę do sklepu po migdały i też zrobię bo akurat wczoraj rodzice mi przywieźli rabarbar
Iza polecam bardzo to ciasto, upiecz koniecznie!
Bardzo lubię rabarbarowe wypieki :)!
Ja też i nie tylko wypieki…
zaryzykowalam, choc proporcje w ml bardzo mnie najpierw zniechecily. Troche zgadywalam z trzesaca sie reka.
Wyszlo pyszne, wilgotne, slodko kwasne, mniam. Przepis do drukarki :)
Cieszę się, że ci smakowało. Tak, nieraz składniki mogą zadziwić…