Sobota i weekend. Musiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa, ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto z marcepanem na wzór szwedzkiego ciasta czekoladowego kladdkaka. Jest to najprostsze i nabjardziej popularne ciasto w Szwecji znane w Polsce pod nazwą ciasto lawa. Ciasto jest wilgotne, lekko rozpływające się w ustach. Ciasto z marcepanem jest pyszne zwłaszcza dla kogoś kto lubi marcepan! Z powodzeniem można wykorzystać resztki marcepanu, które się trochę zeschły. Jest to proste ciasto udekorowane leśnymi owocami, bitą śmietaną i obficie oprószone cukrem pudrem.
Ciasto z marcepanem
Składniki:
na formę o średnicy 24 cm
225 g cukru
3 jajka
130 g masła, rozpuszczonego
1 łyżka soku z limonki
otarta skórka z 1 limonki
1 łyżka kardamonu
125 g marcepanu, 60% migdałów
180 g pszennej mąki
Do dekoracji
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
100 g malin
Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj schłodzone rozpuszczone masło, sok i otartą skórkę z limonki. Zmiksuj. Utrzyj marcepan na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z mąką i kardamonem. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Ciasto powinno być na środku jakby lekko niedopieczone. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ubij śmietanę. Napełnij cukierniczy rękaw bitą śmietaną i wyciśnij rozetki. Ułóż maliny na środku i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Przy takiej ilości cukru w cieście ubijam śmietankę bez cukru. Kremówka i tak sama w sobie jest słodka. Bez cukru nie rozpuszcza się. Jeśli macie wątpliwości co zawartości tłuszczu w śmietanie dodajcie fix. Ja tego nie robię, bo zawsze używam śmietanki łowickiej, która zawiera 36% tłuszczu.
3 komentarze
Kochamy marcepan :D W takim cieście to dopiero musi być boskie :D
Tak, fajnie smakuje!
ciasto wygląda obłędnie!