Piątek! Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Mój małżonek bardzo lubi truskawki, więc to ciasto jest po prostu w jego smaku. Osobiście lubię ciasta z kruszonką. Ta jest specjalna, bo z białą czekoladą, która karmelizuje się podczas pieczenia. Karmelizowana czekolada smakuje niesamowicie i jest świetnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj wypróbowałam ją do ciasta. Biała czekolada i truskawki to smaczna kompozycja. Czekolada pasuje praktycznie do wszystkich owoców.
Ciasto z owocami i kruszonką jest łatwe w pieczeniu. Owoce jagodowe jak truskawki, jagody, maliny i jeżyny posypuję skrobią ziemniaczaną, która wchłania sok z owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone na maśle.
W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji ciasto rabarbarem. Jest to naprawdę ciasto na szybkiego. Zawitaliśmy do Sztokholmu przed południem, więc zaraz po obiedzie upiekłam ciasto, które zjedliśmy z lodami. Sobota była deszczowa, więc spacerowaliśmy pod parasolami, gęsiego w dwumetrowych odstępach. W niedzielę było pięknie i udaliśmy się na stare miasto. Sztokholm jak zwykle zachwyca. Nasza Wenecja północy!
Po całym dniu spędzonym w mieście wypiliśmy kawę, zjedliśmy resztę ciasta z lodami i ruszyliśmy do domu. Dzisiaj mija tydzień od naszej sztokholmskiej wyprawy i nadeszła pora znowu coś upiec, tym razem ciasto z truskawkami. To ciasto jest puszyste i wilgotne. Z kruszonką smakuje obłędnie! Zachowuje długo świeżość i jest podzielne. W sam raz dla takich łasuchów jak my!
Ciasto z truskawkami i kruszonką
16 kawałków, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 28 cm
Składniki:
200 g pszennej mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 g cukru
80 masła, rozpuszczonego
3 łyżki mleka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli do smaku
300 g truskawek
2 łyżki ziemniaczanej mąki
Kruszonka z czekoladą
70 g pszennej mąki
1 łyżka brązowego cukru
30 g białej czekolady
30 g masła, zimnego
Nastaw piekarnik na 175ºC. Do misy miksera wsyp odważony cukier i dodaj jajka z waniliowym ekstraktem. Zmiksuj na puszysto, po czym wlej rozpuszczone masło i mleko. Zmiksuj krótko. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij formę ciastem. Usuń szypułki z truskawek i oprósz ziemniaczaną mąką. Ułóż owoce na wierzchu ciasta i lekko wciśnij. Z mąki, cukru i zimnego masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z cukrem i mąką palcami. Na koniec dodaj drobno pokrojoną czekoladę i połącz z kruszonką. Posyp wierzch ciasta kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez godzinę lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie pokrój na kawałki. Smacznego!
2 komentarze
Pyszne ciasto kochana. Uwielbiam takie smaki :-)
Sezon na truskawki w pełni, więc skusiłem się na Twój przepis. Wyszło idealne, nie za suche, nie za mokre – pychotka. Jeszcze nie raz będę wracać do tego przepisu!