Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką

Piątek! Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami i  kruszonką. Mój małżonek bardzo lubi truskawki, więc to ciasto jest po prostu w jego smaku. Osobiście lubię ciasta z kruszonką. Ta jest specjalna, bo z białą czekoladą, która karmelizuje się podczas pieczenia. Karmelizowana czekolada smakuje niesamowicie i jest świetnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj wypróbowałam ją do ciasta. Biała czekolada i truskawki to smaczna kompozycja. Czekolada pasuje praktycznie do wszystkich owoców.

Ciasto z owocami i kruszonką jest łatwe w pieczeniu. Owoce jagodowe jak truskawki, jagody, maliny i jeżyny posypuję skrobią ziemniaczaną, która wchłania sok z owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone na maśle.

ciasto z truskawkami i kruszonką przepis codojedzenia

W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji ciasto rabarbarem. Jest to naprawdę ciasto na szybkiego. Zawitaliśmy do Sztokholmu przed południem, więc zaraz po obiedzie upiekłam ciasto, które zjedliśmy z lodami. Sobota była deszczowa, więc spacerowaliśmy pod parasolami, gęsiego w dwumetrowych odstępach.  W niedzielę było pięknie i udaliśmy się na stare miasto. Sztokholm jak zwykle zachwyca. Nasza Wenecja północy!

ciastoucierane_truskawki_przepis_blog_codojedzenia

Po całym dniu  spędzonym w mieście wypiliśmy kawę, zjedliśmy resztę ciasta z lodami i ruszyliśmy do domu. Dzisiaj mija tydzień od naszej sztokholmskiej wyprawy i nadeszła pora znowu coś upiec, tym razem ciasto z truskawkami. To ciasto jest puszyste i wilgotne. Z kruszonką smakuje obłędnie! Zachowuje długo świeżość i jest podzielne. W sam raz dla takich łasuchów jak my!

ucierane_ciasto_truskawki_lato_przepis_codojedzenia

Ciasto z truskawkami i kruszonką

16 kawałków, podłużna forma o rozmiarach 12 cm x 28 cm

Składniki:

200 g pszennej mąki

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

220 g cukru

80 masła, rozpuszczonego

3 łyżki mleka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta soli do smaku

300 g truskawek

2 łyżki ziemniaczanej mąki

Kruszonka z czekoladą

70 g pszennej mąki

1 łyżka brązowego cukru

30 g białej czekolady

30 g masła, zimnego

truskawki_ciasto_deser_przepis_foodblog_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 175ºC. Do misy miksera wsyp odważony cukier i dodaj jajka z waniliowym ekstraktem. Zmiksuj na puszysto, po czym wlej rozpuszczone masło i mleko. Zmiksuj krótko. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą jajeczną za pomocą szpatułki.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij formę ciastem. Usuń szypułki z truskawek i oprósz ziemniaczaną mąką. Ułóż owoce na wierzchu ciasta i lekko wciśnij. Z mąki, cukru i zimnego masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z cukrem i mąką palcami. Na koniec dodaj drobno pokrojoną czekoladę i połącz z kruszonką. Posyp wierzch ciasta kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez godzinę lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie pokrój na kawałki. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *