Rabarbar i kokos, piękna pogoda, zapach świeżo zaparzonego espresso…Wreszcie ciepło, słonecznie i rabarbarowo. W zeszłym tygodniu była u mnie premiera na rabarbar. Upiekłam galette z rabarbarem, który jest niesamowicie prostym wypiekiem.
Skoro galette był prostym i szybkim wypiekiem to nie wiem jak nazwać dzisiejsze ciasto, które zawiera rabarbar i kokos. Chyba zwariowanie szybkie ciasto, gotowe w 40 minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na pokrojony rabarbar.
Ciasto rabarbar i kokos – słodka harmonia smaków, która zachwyca!
Rabarbar i kokos to świetne połączenie, które smakowo bardzo mi odpowiada. Piekłam kiedyś ciasto ze świeżym kokosem z malinami. Maliny często mieszam z rabarbarem, zwłaszcza z zielonym, aby go trochę zafarbować. Ciasto z kokosem jest bardzo aromatyczne. Lekko ciepłe, idealnie pasuje do lodów. Kiedy zdąży ostygnąć można je zjeść z kremem z mascarpone z kokosową nutą. Malibu likier to idealny likier do kremów o kokosowym smaku.
Upiekłam to ciasto do kawy. Było fantastyczne! Było, bo się szybko skończyło! Tak dobre ciasto długo nie postoi! Po prostu je się je kawałek za kawałkiem.
Składniki:
150 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła, roztopionego i schłodzonego
2 duże jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
250 g cukru
500 g rabarbaru
2 łyżki ziemniaczanej mąki + 2 łyżki cukru
1 łyżka masła do posmarowania formy
5 łyżek kokosowych wiórków
Krem mascarpone
250 g mascarpone
50 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 jajka
3 łyżki kokosowego likieru
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180ºC. Formę o rozmiarach 20 cm x 35 cm posmarować masłem. Obierać rabarbar ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do miski.
- Wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną, dodać rabarbar i wymieszać. Wyłożyć rabarbar na dno foremki. W drugiej misce wymieszać ostudzone masło z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masa jest dosyć gęsta. Wyłożyć masę na rabarbar i rozprowadzić równomiernie.
- Na koniec posypać ciasto kokosowymi wiórkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciasto na złoty kolor przez 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Pokroić na 12 kawałków. Podać z kremem mascarpone.
- Krem mascarpone zmiksować za pomocą miksera. Do misy miksera włożyć jajka, waniliowy ekstrakt i cukier. Zmiksować na puszystą pasę. Następnie dodać mascarpone i zmiksuj. Na koniec dopraw krem kokosowy likierem i jeszcze raz krótko zmiksuj.
1 Komentarz
wyczuwam ze to jest.strzal w dziesiątkę dla mnie !;)