Rabarbar i kokos, piękna pogoda, zapach świeżo zaparzonego espresso…Wreszcie ciepło, słonecznie i rabarbarowo. W zeszłym tygodniu była u mnie premiera na rabarbar. Upiekłam galette z rabarbarem, który jest niesamowicie prostym wypiekiem. Jeśli galette był prostym i szybkim wypiekiem to nie wiem jak nazwać dzisiejsze ciasto, które zawiera rabarbar i kokos. Chyba zwariowanie szybkie ciasto, gotowe w 40 minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na pokrojony rabarbar.
Rabarbar i kokos to świetne połączenie, które smakowo bardzo mi odpowiada. Piekłam kiedyś ciasto ze świeżym kokosem z malinami. Maliny często mieszam z rabarbarem, zwłaszcza z zielonym, aby go trochę zafarbować. Ciasto z kokosem jest bardzo aromatyczne. Lekko ciepłe, idealnie pasuje do lodów. Kiedy zdąży ostygnąć można je zjeść z kremem z mascarpone z kokosową nutą. Malibu likier to idealny likier do kremów o kokosowym smaku.
Upiekłam to ciasto do kawy. Było fantastyczne! Było, bo się szybko skończyło! Tak dobre ciasto długo nie postoi! Po prostu je się je kawałek za kawałkiem.
Ciasto rabarbar i kokos
12 porcji, forma o rozmiarach 20 cm x 35 cm
Składniki:
150 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła, roztopionego i schłodzonego
2 duże jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
250 g cukru
500 g rabarbaru
2 łyżki ziemniaczanej mąki + 2 łyżki cukru
1 łyżka masła do posmarowania formy
5 łyżek kokosowych wiórków
Krem mascarpone
250 g mascarpone
50 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 jajka
3 łyżki kokosowego likieru
Nastaw piekarnik na 180ºC. Posmaruj dno i brzegi foremki masłem. Obierz rabarbar ze skórki, pokrój w kostkę i włóż do miski. Wymieszaj cukier z ziemniaczaną mąką, posyp rabarbar i wymieszaj. Wyłóż rabarbar na dno foremki. W drugiej misce wymieszaj ostudzone masło z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masa jest dosyć gęsta. Wyłóż masę na rabarbar i rozprowadź równomiernie. Na koniec posyp ciasto kokosowymi wiórkami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na złoty kolor przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na 12 kawałków. Podaj z kremem mascarpone.
Krem mascarpone zmiksuj za pomocą miksera. Do misy miksera włóż jajka, waniliowy ekstrakt i cukier. Zmiksuj na puszystą pasę. Następnie dodaj mascarpone i zmiksuj. Na koniec dopraw krem kokosowy likierem i jeszcze raz krótko zmiksuj.
1 comment
wyczuwam ze to jest.strzal w dziesiątkę dla mnie !;)