Rabarbar i kokos czyli szybkie ciasto do kawy

Rabarbar i kokos, piękna pogoda, zapach świeżo zaparzonego espresso…Wreszcie ciepło, słonecznie i rabarbarowo. W zeszłym tygodniu była u mnie premiera na rabarbar. Upiekłam galette z rabarbarem, który jest niesamowicie prostym wypiekiem. Jeśli galette był prostym i szybkim wypiekiem to nie wiem jak nazwać dzisiejsze ciasto, które zawiera rabarbar i kokos. Chyba zwariowanie szybkie ciasto, gotowe w 40 minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na pokrojony rabarbar.

rabarbar kokos przepis codojedzenia blog kulinarny wypieki

Rabarbar i kokos to świetne połączenie, które smakowo bardzo mi odpowiada. Piekłam kiedyś ciasto ze świeżym kokosem z malinami. Maliny często mieszam z rabarbarem, zwłaszcza z zielonym, aby go trochę zafarbować. Ciasto z kokosem jest bardzo aromatyczne. Lekko ciepłe, idealnie pasuje do lodów. Kiedy zdąży ostygnąć można je zjeść z kremem z mascarpone z kokosową nutą. Malibu likier  to idealny likier do kremów o kokosowym smaku.

Upiekłam to ciasto do kawy. Było fantastyczne! Było, bo się szybko skończyło! Tak dobre ciasto długo nie postoi! Po prostu je się je kawałek za kawałkiem.

rabarbar proste ciasto kokos przepis codojedzenia

Ciasto rabarbar i kokos

12 porcji, forma o rozmiarach 20 cm x 35 cm

Składniki:

150 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła, roztopionego i schłodzonego

2 duże jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

250 g cukru

500 g rabarbaru

2 łyżki ziemniaczanej mąki + 2 łyżki cukru

1 łyżka masła do posmarowania formy

5 łyżek kokosowych wiórków

Krem mascarpone

250 g mascarpone

50 g  cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 jajka

3 łyżki kokosowego likieru

deser rabarbar kokos przepis ciasto szybko codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Posmaruj dno i brzegi foremki masłem. Obierz rabarbar ze skórki, pokrój w kostkę i włóż do miski. Wymieszaj cukier z ziemniaczaną mąką, posyp rabarbar i wymieszaj. Wyłóż rabarbar na dno foremki. W drugiej misce wymieszaj ostudzone masło z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masa jest dosyć gęsta. Wyłóż masę na rabarbar i rozprowadź równomiernie. Na koniec posyp ciasto kokosowymi wiórkami i wstaw do  nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na złoty kolor przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na 12 kawałków. Podaj z kremem mascarpone.

Krem mascarpone zmiksuj za pomocą miksera. Do misy miksera włóż jajka, waniliowy ekstrakt i cukier. Zmiksuj na puszystą pasę. Następnie dodaj mascarpone i zmiksuj. Na koniec dopraw krem kokosowy likierem i jeszcze raz krótko zmiksuj.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *