Zapraszam na proste ciasto z rabarbarem, na niedzielę. Nie wiem czy to ciasto dotrzyma do niedzieli, ale ponieważ jest tak proste w pieczeniu, więc zawsze mogę upiec następne. Rabarbaru mam pod dostatkiem. To kolejne ciasto z rabarbarem w tym roku i na pewno nie ostatnie.
To ciasto jest bardzo specyficzne. Jest to ciasto ucierane ale smakuje jak ciasto kruche. Nie mniej jest bardzo smaczne i łatwo je się piecze.
Lubię piec ciasto z rabarbarem z dodatkiem migdałów. Użyłam tutaj zmielonych migdałów jak również krojonych.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki:
na foremkę o boku 18 cm x 25 cm
- 150 g masła
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 150 g mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g całych migdałów, cienko pokrojonych
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 450 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
Wykonanie:
- Przygotuj rabarbar. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Wymieszaj rabarbar z cukrem i kardamonem i lekko podsmaż na maśle. Ostudź.
- Wszystkie składniki do ciasta powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj miękkie masło i ucieraj dalej mikserem.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem i pokrojonymi migdałami ( 2 łyżki odłóż do posypania) i delikatnie wymieszaj z masą jajeczno maślaną za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Wyłóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Odłóż 4 łyżki usmażonego rabarbaru, a resztę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Piecz ciasto na 160ºC w nagrzanym piekarniku w termoobiegu ( jeśli bez termoobiegu, to podwyższ temperaturę do 180ºC). Piecz ciasto przez około 45 – 50 minut.
Ciepłe ciasto można podać z lodami, a wystudzone z sosem waniliowym niegotowanym. Ja dzisiaj jednak zrobiłam inaczej. 250 ml ubitej śmietanki kremówki wymieszałam z pozostałym rabarbarem i posmarowałam ostudzone ciasto.
17 komentarzy
Pyszne ciacho:)
Dziękuję bardzo!
pyszne ciacho
Dziękuję Iza!
Mniam, wygląda fantastycznie :) Podoba mi się pomysł z rabarbarową śmietaną :)
Mi też!
najprostsze, najlepsze! :)
No właśnie!
Super ciasto – pytanie czy dotrzymało do niedzieli? Wątpię :D
Nie!
Oj zjadłabym kawałek, albo nawet i dwa lub trzy :-)
Bardzo fajny pomysł na ciasto :)
Dziękuję!
Bardzo smakowite!
Dziękuję bardzo!
Wygląda obłędnie :)!
Jak proste to ja się Gosiu piszę, kocham takie wypieki. :)