Krajanka tortowa Pinokio to deser na specjalną okazję. Dzisiaj świętujemy w Szwecji Midsommar. Jest to jedno z najpopularniejszych świąt celebrujących lato. Co prawda szwedzkie lato nie zawsze dopisuje ale nie przeszkadza to świętować z pełną parą. Co jedzą Szwedzi na Midsommar? Powiem krótko, młode ziemniaki i truskawki. Nie ma nic lepszego o tej porze jak soczyste i słodkie truskawki i aromatyczne ziemniaki ugotowane ze skórką, obficie posypane koprem.
Tak nakazuje tradycja ale obok rodzimych dań znajdują się również dania z innych stron świata. Jakby nie było w Szwecji mieszka niemało emigrantów, do których i ja należę i wszyscy świętujemy razem. Każdy skrawek trawnika w parku jest zajęty przez entuzjastów Midsommar, zabaw na świeżym powietrzu, zapalonych grillowiczów. W tym roku pogoda dopisała w większej części Szwecji. Cieszymy się słońcem i ciepłem w Göteborgu i Sztokholmie.
Krajanka tortowa Pinokio na święto Midsommar
Midsommar krajanka tortowa Pinokio to bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam tort Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie truskawki, bita śmietana o smaku amaretto… Co tu dużo pisać, łatwa krajanka tortowa Pinokio.
Nikt z moich szwedzkich znajomych nie mógł mi wyjaśnić dlaczego to ciasto nazywa się Pinokio. Może dlatego, że ciasto zamiast okrągłe jest podłużne… Tak czy inaczej Pinokio czy, nie polecam skorzystać z przepisu.
Taki letni tort truskawkowy to wspaniały deser, lekki i orzeźwiający. Zawsze rozpoczynam sezon truskawkowy tym tortem.
Składniki:
Biszkopt
5 żółtek
100 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
135 g pszennej mąki
50 ml mleka
2 łyżki migdałowych płatków do posypania
Beza
5 białek
240 g cukru
Nadzienie do tortu
300 g świeżych truskawek
500 ml śmietanki kremówki
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru amaretto
Przygotowanie:
- Zacznij od spodu na tort. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie masło z cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wymieszaj suche składniki i dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Blaszkę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto.
- Następnie ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Po dokładnym ubiciu beza powinna być lśniąca i aksamitna. Rozsmaruj bezę po cieście, posyp migdałowymi płatkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru.
- Połóż pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą do góry.
- Rękaw cukierniczy napełnij resztą śmietany i wyciśnij rozetki. Między rozetki powciskaj truskawki. Gotowe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój na 12 kwadratów. Smacznego!
2 komentarze
To musi być bardzo dobre bo wygląda obłędnie ;)
Odpowiedź na pytanie o nazwę ciastka – scena z pionkia :)
Wpisałam w internet „ciastka z filmu pinokio” i wyskoczył Twój blog :)