Brownie super czekoladowe

Zapraszam na przepis na brownie super czekoladowe. Nie chce w ogóle myśleć ile kalorii ma to ciasto. Ale jest tak pyszne, że kawałeczek tej czekoladowej bomby wystarcza na długo! Bardzo lubię piec brownie z cukrem muscovado. Na ogół używam go pół na pół z białym cukrem. Muscovado cukier sprawia, że brownie jest lekko ciągnące i smakuje jak fudge. Przepis na brownie z muscovado przyspożył mi trochę kłopotu, bo muscovado, który miałam zawinięty w torebce wyschnął na kamień. Nie mogłam go w ogóle odważyć. Wpadłam jednak na pomysł podgrzania muscovado w mikrofalówce. Po minucie na maksymalnym efekcie cukier znów stał się sypki.

przepis na brownie

Wracając do ciasta to przepis na brownie jest prosty zresztą jak każdy inny przepis na brownie. Lubię brownie z kawałkami czekolady i to brownie właśnie takie jest. Czekoladowe ciasto dla miłośników dobrej czekolady.

na brownie przepis

Przepis na brownie

Składniki:

120 g masła, roztopionego i schłodzonego

1 łyżka oleju

130 g cukru

100 g muscovado

2 jajka

1 łyżka waniliowego ekstraktu

½ łyżeczki soli

60 g pszennej mąki

50 g kakao, niesłodzonego

100 g gorzkiej czekolady

brownies

brownie przepis

Nastaw piekarnik na 175ºC. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przestudzone masło wymieszaj z olejem, solą, wanilią, cukrem i muscovado. Dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką balonówką. Przesiej mąkę z kakao i lekko wymieszaj z maślaną masą. Na koniec dodaj ¾ pokrojonej czekolady i lekko przemieszaj. Wylej masę do formy, wygładź powierzchnię i posyp resztą czekolady. Wstaw brownie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie. Następnie wyjmij ciasto z papierem i ostudź całkowicie. Schłodzone brownie pokrój na kawałki.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.