Zapraszam na przepis na brownie super czekoladowe. Nie chce w ogóle myśleć ile kalorii ma to ciasto. Ale jest tak pyszne, że kawałeczek tej czekoladowej bomby wystarcza na długo! Bardzo lubię piec brownie z cukrem muscovado. Na ogół używam go pół na pół z białym cukrem. Muscovado cukier sprawia, że brownie jest lekko ciągnące i smakuje jak fudge. Przepis na brownie z muscovado przyspożył mi trochę kłopotu, bo muscovado, który miałam zawinięty w torebce wyschnął na kamień. Nie mogłam go w ogóle odważyć. Wpadłam jednak na pomysł podgrzania muscovado w mikrofalówce. Po minucie na maksymalnym efekcie cukier znów stał się sypki.
Wracając do ciasta to przepis na brownie jest prosty zresztą jak każdy inny przepis na brownie. Lubię brownie z kawałkami czekolady i to brownie właśnie takie jest. Czekoladowe ciasto dla miłośników dobrej czekolady.
Przepis na brownie
Składniki:
120 g masła, roztopionego i schłodzonego
1 łyżka oleju
130 g cukru
100 g muscovado
2 jajka
1 łyżka waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki soli
60 g pszennej mąki
50 g kakao, niesłodzonego
100 g gorzkiej czekolady
Nastaw piekarnik na 175ºC. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przestudzone masło wymieszaj z olejem, solą, wanilią, cukrem i muscovado. Dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką balonówką. Przesiej mąkę z kakao i lekko wymieszaj z maślaną masą. Na koniec dodaj ¾ pokrojonej czekolady i lekko przemieszaj. Wylej masę do formy, wygładź powierzchnię i posyp resztą czekolady. Wstaw brownie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 – 25 minut. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie. Następnie wyjmij ciasto z papierem i ostudź całkowicie. Schłodzone brownie pokrój na kawałki.
6 komentarzy
Gosiu jak brownie to ja zawsze bardzo chętnie :-)
Ależ proszę!Ja też!
Dawno już nie jadłam, a Twoje kusi, oj kusi :)
Najlepsze ciasto :)
O matko, jak to cudownie wygląda :D
Nic tylko zjeść na obiad tego dietetycznego kurczaka w kurkach a na deser wciągnąć takie czekoladowe ciacho :D