Tort brownie z czekoladowym musem! Pierwszy urodzinowy tort w tym roku. Moje dziecię uwielbia brownie, banany i czekoladę. Stanęłam więc na wysokości zadania i zrobiłam mu urodzinowy tort z wybranymi produktami. Tort polałam czekoladową polewą błyszczącą jak lustro. Wiecie jak się robi taką polewę? Dodaje się do niej żelatynę. Coś mi się wydaje, że ta polewa będzie moją ulubioną.
Tort noworoczny
12 – 16 porcji
foremka sylikonowa o średnicy 20 cm
Składniki:
Brownie
100 g masła
2 łyżki oleju
40 g kakao
180 g cukru
2 jajka
½ łyżeczki nasion wanilii
70 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 banan
1 łyżka masła
1 łyżka golden syropu
50 g nutella
Czekoladowy mus
180 g mlecznej czekolady
375 ml śmietanki kremówki, 36%
85 g nutella
2 listki żelatyny
szczypta soli
Czekoladowa polewa
6 listków żelatyny
200 g golden syropu
125 ml wody
180 g skondensowanego mleka
200 g czekolady
Zacznij od brownie. Nastaw piekarnik na 200ºC. Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy 18 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia. W małym garnku rozpuść maslo, olej, mleko i kakao. Zdejmij z kuchni i wymieszaj z cukrem. Następnie wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, wanilię, proszek do pieczenia i soli na czubek łyżki. Wymieszaj i wylej masę na do formy. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. piecz ciasto przez 25 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Banany pokrój na plastry. Rozpuść masło z syropem i usmaż banany. Ułóż brownie na środku w silikonowej foremce o średnicy 20 cm. Posmaruj brownie nutellą i obłóż bananami.
Przygotuj czekoladowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie (30 min). Podgrzej 125 ml śmietanki i rozpuść w niej odciśniętą z wody żelatynę. Pokrój grubo czekoladę i wlej ciepłą śmietankę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Ubij resztę śmietanki ale nie do końca. Zacznij wlewać ostudzoną czekoladową mieszankę miksując na wolnych obrotach. Wylej czekoladowy mus na brownie i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc.
W małym garnku zagotuj golden syrop z wodą. Następnie dodaj skondensowane mleko. Czekoladę pokrój grubo i zalej lekko przestudzonym płynem. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj odciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Kiedy mieszanka osiągnie temperaturę 35ºC wyjmij mocno schłodzone ciasto , ustaw na na wysokim naczyniu, tak aby nadmiar polewy spłynął swobodnie z tortu. Kiedy już wylejesz całą polewę oprósz wierzch tortu złotą posypką. Kiedy polewa już przestanie spływać z tortu przełóż go na paterę i wstaw do lodówki. Tort dodatkowo można udekorować złotymi perełkami.
10 komentarzy
Cudownie wygląda to ciasto! Musi być naprawę pyszne :)
Jest! Wszystkim bardzo smakowało!
Wygląda bardzo kusząco :D
O cieszę się! Czekolada kusi!
Wygląda imponująco :)
Dziękuję!
zjawiskowe :) ta lustrzana polewa robi szczególne wrażenie :)
Też mi przypadła do gustu!
co tu dużo pisać wspanialy jest
Wygląda obłędnie :D