Pszenne bułki na zaczynie poolish

Uwielbiam chleb na zakwasie, ale jak nie mam zbytnio dużo czasu to piekę pszenne bułki na zaczynie poolish. Bułki pieczone na poolishu w smaku przypominają te na zakwasie. Aby przygotować poolish wystarczy wymieszać mąkę, odrobinę drożdży i wodę. Zaczyn należy odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny lub do lodówki na noc. Zazwyczaj trzymam poolish w lodówce przez noc, aby rano zdążyć upiec chrupiące bułeczki.

bułki na zaczynie poolish

Bułki na zaczynie poolish upiekłam w dwóch rozmiarach. Małe bułki podaję do zupy lub przygotowuję kanapki na imprezę. Bułki można zamrozić. Kiedy rozmrażam pieczywo to zawijam je w folię aluminiową i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Kiedy bułki już są prawie rozmrożone, odkrywam je i za pomocą spryskiwacza spryskuję wodą. Bułki będą miały chrupiącą skórkę i będą smakowały jak świeżo upieczone.

bulki przepis

Bułki na zaczynie poolish

16 dużych lub 32 małe bułki

Składniki:

200 g mąki grahamki

250 g mąki pszennej razowej

550 g pszennej mąki

1 porcja zaczynu poolish

50 g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

350 – 450 ml zimnej wody

1¼ łyżki soli

3 łyżki nasion sezamu do posypania, u mnie biały i czarny

1 łyżka miodu + 2 łyżki ciepłej wody

pszenne bułki na zaczynie poolish

przygotuj zaczyn poolish klikając w link w przepisie. Wybierz czy chcesz wykonać zaczyn i piec w ciągu jednego dnia, czy wstawić zaczyn na noc do lodówki i piec następnego dnia. Do misy miksera wsyp wszystkie rodzaje mąk. Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie i wraz z zaczynem wlej do misy. Zacznij wyrabiać ciasto na bułki używając haka do wyrabiania ciasta. Jeśli preferujesz ręczne wyrabianie wyrabiaj ciasto tak długo aż zaczną się tworzyć nitki glutenu. Kiedy drożdże  już się połączą z mąką dodaj sól i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno być miękkie, lekko lepiące ale łatwo odchodzić od ścianek misy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 50 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy, odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 dużych lub 32 małe kawałki. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250ºC. Wymieszaj miód z ciepłą wodą i posmaruj wyrośnięte bułki. Posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Bułki można piec na kamieniu do pizzy.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.