Bułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się masełkiem. Takie bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć. Bułki na śniadanie są lekko zrośnięte, odrywane. Często piekę bułki w ten sposób…Szybko i rustykalnie.
Bułki na śniadanie
Składniki:
15 bułek
750 g pszennej mąki
250 g mąki durum
50 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli
700 – 750 ml zimnej wody
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę aby ostygły.
11 komentarzy
muszę wrszcie tez upiec jakieś bułeczki, Twoje są idealne
Oj Izka…
jej bułeczki rzeczywiście są idealne ale wolałbym zobaczyć twoje ;)
takie śniadaniowe pyszności to ja bardzo lubię :)
Gosiu cudowne bułeczki, mam mąkę durum to spróbuję takie upiec :-)
Polecam!
Cudowne, smakowite i pożywne bułeczki :)
Wyglądają smakowicie :) Ile czasu mogą leżeć, żeby można je było zjeść ze smakiem? Nie twardnieją szybko ? :) A myślałaś zrobić je na słodko ? Coś wsadzić do środka ? :)
Są świeże nawet na drugi dzień, ale można z powodzeniem je zamrozić. Jakieś nasionka, zioła czy suszone pomidory można dodać do środka w zależności od przeznaczenia…
Świetnie wyglądają :)
Dzięki :) Na weekendzie na pewno spróbuję ! :) Zrobię pół na słodko, a pół z jakimiś pomidorkami czy czymś tak jak mówisz :)
Bułeczki wyglądają przepysznie ! Uwielbiam domowe pieczywo :)