Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki

Chodziły za mną bułki kajzerki! Mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma bruzdami na wierzchu. Jest to najprostszy przepis na bułki z pszennej mąki. Bułki kajzerki można upiec z makiem lub sezamem. Ja lubię z makiem. Piekliście kiedyś kajzerki? To bardzo prosty wypiek u mnie na drożdżach. Problem sprawiły mi jedynie nacięcia na bułkach, bo nie mogłam znaleść żyletki, a grubym ostrzem od noża to nie ma takiego efektu. Ale kilka z nich przypomina kajzerki. Poza tym bułki i tak są zjadliwe, he, he…

bułki kajzerki

Bułki kajzerki

Składniki:

26 bułek

1200 g pszennej mąki

850 – 900 ml zimnej wody

60 g świeżych drożdży

1¼ łyżki soli

4 łyżki maku do posypania

2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody

bułki kajzerki przepis

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ręcznie 15 minut lub mikserem z hakiem 10 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Złóż ciasto kilka razy tak aby uszło z niego powietrze, nie zagniataj tylko składaj jak kopertę. Pozostaw ciasto na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułki. Spłaszcz lekko i przykryj ściereczką. Ostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj bułki wodą z miodem i posyp obficie makiem. Ostrym zrób pięc półkolistych nacięć. Wstaw kajzerki do nagrzanego na 225ºC piekarnika i piecz przez 10minut. Obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10-15 minut (temperatura to temperatura w moim indukcyjnym piekarniku, najlepiej dostosować temperaturę według piekarnika). Upieczone bułki kajzerki wyjmij na metalową kratkę i ostudź.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *