Jeszcze cieplutkie bułki grahamki z siemieniem i żurawiną…Dopiero je wyjęłam z piekarnika. Lubię grahamki. Są to idealne bułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie.
Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki, chleb czy bagietki. Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł.
Bułki grahamki
Składniki:
na 16 bułeczek
200 g mąki grahamki
50 g siemienia lniane, połamanego
800 pszennej mąki
60 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
750 – 800 ml zimnej wody
1 łyżka soli
150 g suszonej żurawiny
Rozpuść drożdże i miód w 750 ml wody. Resztę wody wykorzystaj w razie potrzeby. Do misy robota wsyp obie mąki i nasiona. Wlej rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj sól. Zagniataj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota. Używam kitchenaid z hakiem. Ręczne zagniatanie wymaga więcej czasu, około 10-15 minut. Pod koniec dodaj żurawinę. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj po łyżce wody. Ciasto powinno być miękkie ale odchodzić od brzegów naczynia. Wyrobione ciasto chlebowe przykryj spożywczą folię i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i złóż kilka razy. Przykryj ściereczką, odczekaj 10 minut, po czym podziel je na 16 równych porcji, około 120 g każda. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.Oprósz mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu na ogół 10 stopni więcej lub wedle piekarnika ). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez dodatkowe 10 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę i ostudź.
Z grahamek przyrządzam kolorowe kanapki. Przyciągają wzrok i pobudzają smakowe kubki.
8 komentarzy
Jak otrzymać siemię połamane ? Mam całe ziarna i siemię mielone. O innym dotąd nie słyszałam.
Ja tak nazywam mielone, bo gruncie rzeczy nie jest ono zmielone na proszek…okey grubo mielone
Dziękuję :). Ja mam takie zmielone na proszek, ale myślę, że ogarnę ten wypiek, bo trochę już wypiekam pieczywo. Tym bardziej, że te grahamki są z żurawiną, więc na pewno pyszne.
Przejrzałam w międzyczasie Twoje pieczywo i jestem pod wrażeniem :). Będę mieć pełne ręce roboty :).
Muszę koniecznie wypróbować choć część tej Twojej wspaniałej galerii, Gosiu :). Pozdrawiam Cię serdecznie :).
Super! Ja w ogóle nie kupuję chleba! Dlatego tyle przepisów na blogu, bo za każdym razem wypiekam inne…Pozdrawiam!
Ale super przepis! I to jeszcze zdrowa wersja bułeczek, ekstra :) Jak Ci wychodzą takie okrągłe bułeczki? Mi nigdy takie idealne nie wyszły.
Po pierwsze to muszą być tej samej wielkości. Na początku ważyłam każdą porcje, teraz mam wprawne oko…Kręcę okrągłe kule i nie spłaszczam.
Bardzo lubię domowe pieczywo. Kupione nawet w najlepszej piekarni nie może się równać. :-)
Masz rację, też tak myślę