Ten przepis na grahamki wydaje mi się bardzo praktyczny, bo piekę bułki jedną obok drugiej, a po upieczeniu lekko je odrywam. Tym razem piekłam grahamki w kształcie prostokątów. Przed pieczeniem posypałam grahamki mieszanką ziołową do bruschetta i nasionami słonecznika. Poza tym posmarowałam chleb oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Grahamki wyszły idealne. Razowe ale nie za ciężkie, a jednocześnie smakują pysznie.
Lubię puszyste i lekkie pieczywo. Te grahamki właśnie takie są i wcinam je ze smakiem. Poza tym kocham wypiekać pieczywo z różnymi smakami. Dodatek przypraw, czy nasion sprawia, że pieczywo smakuje lepiej i jest bardziej odżywcze. Poza tym przyciąga wzrok. Pamiętajcie, że jemy również oczami!
Przepis na grahamki idealne
24 grahamki
Składniki:
50 g drożdży
400 ml mleka
2 łyżeczki soli
1 łyżka ciemnego syropu lub miodu
2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
150 g mąki grahamki
500 – 550 g mąki pszennej, chlebowej
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka przyprawy ziołowej do bruschetta
Drożdże rozpuść z podgrzanym mleku z dodatkiem syropu. Dodaj sól, oliwę z oliwek i obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie ukształtuj ciasto w prostokąt, o grubości 2 cm i umieść w dużej brytfance do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem i posmaruj chleb. Ostrym nożem i pokrój ciasto na 24 prostokąty. Pozostaw chleb pod przykryciem do wyrośnięcia na conajmniej 20 minut. Piecz grahamki na 225º C (termoobieg), około 10-12 minut.
7 komentarzy
marzy mi sie taka buleczka na saniadanie!:)
Mam pytanie… To jest chleb czy bulki .? Bo w akcji może być tylko chleb . : )
Grahamki upieczone jako chleb. Cos na ksztalt plaskiego chleba jak wloska focaccia
Piekne Ci wyszły, muszą byc pyszne :-)
Fajny pomysł, żeby upiec bułki jako chleb. Zdecydowanie lubię takie upraszczanie sobie życia:)
Ja tez,nuet i prostota!
Hmm… Nigdy nie piekłam grahamek. A mam mąkę graham w domu, więc chyba niedługo spróbuję :)