Ten przepis na grahamki wydaje mi się świetny. Upiekłam grahamki w kształcie prostokątów. Przed pieczeniem posypałam grahamki mieszanką ziołową do bruschetta i nasionami słonecznika. Poza tym posmarowałam chleb oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Grahamki wyszły idealne nie za ciężkie, a jednocześnie smakują pysznie.
Przepis na idealne grahamki
Składniki:
na 24 grahamki
- 50 g drożdży
- 4 dl mleka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ciemnego syropu lub miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
- 2 dl mąki graham
- 8 dl mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka przyprawy ziołowej do bruschetta
Wykonanie:
- Drożdże rozpuść z podgrzanym mleku z dodatkiem syropu.
- Dodaj sól, oliwę z oliwek i obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.
- Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie ukształtuj ciasto w prostokąt, o grubości 2 cm i umieść w dużej brytfance do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem i posmaruj chleb. Ostrym nożem i pokrój ciasto na 24 prostokąty.
- Pozostaw chleb pod przykryciem do wyrośnięcia na conajmniej 20 minut. Piecz grahamki na 225º C (termoobieg), około 10-12 minut.
7 komentarzy
marzy mi sie taka buleczka na saniadanie!:)
Mam pytanie… To jest chleb czy bulki .? Bo w akcji może być tylko chleb . : )
Grahamki upieczone jako chleb. Cos na ksztalt plaskiego chleba jak wloska focaccia
Piekne Ci wyszły, muszą byc pyszne :-)
Fajny pomysł, żeby upiec bułki jako chleb. Zdecydowanie lubię takie upraszczanie sobie życia:)
Ja tez,nuet i prostota!
Hmm… Nigdy nie piekłam grahamek. A mam mąkę graham w domu, więc chyba niedługo spróbuję :)