478
Tapenade to francuska pasta z kaparów, anchois i czarnych oliwek. Jeśli nie lubisz choć jednego ze składników to niestety nie jest to dip dla ciebie.
Tapenade smakuje bardzo specyficznie; ostro, słodko i słono. Szczerze mówiąc przymierzałam się dosyć długo, żeby je zrobić. Smakowało mi jako pasta do kanapki jak również na pizza zamiast tradycyjnego sosu do pizzy z pomidorów. Wspaniały posmak z lampką czerwonego wina.
Francuskie tapenade
około 350 g
Składniki:
180g czarnych oliwek bez pestek
90 g kaparów
4 ząbki czosnku
1 puszka anchois (125 g)
100 ml oliwy z oliwek
Obierz czosnek i pokrój na mniejsze kawałki. Odsącz anchois, kapary i oliwki. Połącz wszystkie składniki i zmiksuj mikserem na gruboziarnistą pastę.
2 komentarze
Myslalam, ze nie lubie oliwek, ale przekonalam sie do nich wlasnie dzieki tapenade :)
Łał! Jako dodatek do pizzy brzmi bardzo oryginalnie…Muszę wypróbować :)