Tapenade to francuska pasta z kaparów, anchois i czarnych oliwek. Jeśli nie lubisz choć jednego ze składników to niestety nie jest to dip dla ciebie. Tapenade smakuje bardzo specyficznie; ostro, słodko i słono. Szczerze mówiąc przymierzałam się dosyć długo, żeby je zrobić. Smakowało mi jako pasta do kanapki jak również na pizza zamiast tradycyjnego sosu do pizzy z pomidorów. Wspaniały posmak z lampką czerwonego wina.
Przepis na francuskie tapenade
Składniki:
- 180g czarnych oliwek bez pestek
- 90 g kaparów
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka anchois (125 g)
- 1dl + 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Obierz czosnek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Odsącz anchois, kapary i oliwki.
- Połącz wszystkie składniki i zmiksuj mikserem.
2 komentarze
Myslalam, ze nie lubie oliwek, ale przekonalam sie do nich wlasnie dzieki tapenade :)
Łał! Jako dodatek do pizzy brzmi bardzo oryginalnie…Muszę wypróbować :)